Diós és mákos kiflik
Pici finom kiflicskék, ahogy nagymamáink is sütötték.
recept,recept fotó,őrölt mák,dió, darált,Kalácsok,Karácsony
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
dió, darált | 200 | gramm | |
finomliszt | 200 | gramm | |
friss élesztő | 30 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 160 | gramm | |
porcukor | 50 | gramm | |
rétesliszt | 1 | teáskanál | |
rétesliszt | 250 | gramm | |
só | - | ||
tojássárgája | 4 | darab | |
vaj | 135 | gramm | |
víz | 1 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 220 | milliliter | |
őrölt mák | 200 | gramm |
Recept
2.
friss élesztő 30 gramm • zsírszegény tej 1,5% 120 milliliter • kristálycukor 1 teáskanál • rétesliszt 1 teáskanál
Langyos tejbe kis cukrot, lisztet és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.
3.
finomliszt 200 gramm • rétesliszt 250 gramm • porcukor 50 gramm • só • tojássárgája 2 darab
Egy tálba beleöntjük mind a két lisztet, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a vajat és a kovászt.
4.
Jól kidolgozzuk, kemény nem ragadós tésztát készítünk.
5.
A tésztát letakarjuk, meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.
6.
A tésztából kisebb golyókat formálunk, mindegyiket lemérjük. Minden golyó 25g legyen.
7.
A golyókat letakarjuk, majd 20-25 percig kelni hagyjuk.
8. Mákos töltelék
zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter • kristálycukor 80 gramm • őrölt mák 200 gramm
Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a mákot, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.
9. Diós töltelék
zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter • kristálycukor 80 gramm • dió, darált 200 gramm
Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a diót, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.
10. A kiflik formálása és töltése
A golyók felét kinyújtjuk vékony ovális formára (kb 12x6cm).
11.
A mákos tölteléket egyenletesen ráhelyezzük az elkészített ovális tésztára. A töltelékből henger formákat készítünk.
12.
A tészta széleit könnyedén a töltelékre hajtjuk.
13.
A hosszanti széleit is ráhajtjuk (nem szabad, hogy túlságosan takarják egymást, csak éppen hogy összeérjenek)...
14.
Majd a tésztát megfordítjuk...
15.
...és a kezünk segítségével óvatosan kiformázzuk, hogy a henger kb 13-14cm hosszú legyen.
16.
A tésztát patkóformára hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
17.
tojássárgája 2 darab • víz 1 evőkanál
A tojássárgáját vízzel keverjük, és megkenjük a kifliket. Hűvös helyen száradni hagyjuk.
18.
Majd a golyócskák másik felével is megismételjük a folyamatot, csak diós tölteléket töltünk. Ezeket a kifliket félhold formára formázzuk.
19.
A megszáradt kifliket még 15 percig kelni hagyjuk.
20.
200°C-on 15-18 percig sütjük.
21.
A megsült kifliket hűlni hagyjuk. Zárt edényben hűvös helyen tároljuk. Legfinomabban másnapra.
Jó étvágyat!