Ájurvédikus Kichadi leves

Már nagyon sokszor esett arról szó, hogy az Ájurvéda szerint az lenne az ideális, ha ébredés után 1 órával ennénk először, majd 3 óránként Naplementéig. Ez nagyjából kihozza a napi 5-szöri étkezést. A Kichadi leves alapjai a fűszerek, baszmati rizs, Mungo bab ( vagy lencse) és a zöldségek.
recept,recept fotó,basmati rizsa, fehér,vöröslencse,Zöldséglevesek,Indiai receptek,Vegetáriánus receptek,Gluténmentes
Zöldséglevesek
Indiai receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
Fekete mustármag | 1.5 40 | teáskanál kcal | |
basmati rizsa, fehér | ¾ 621 | bögre kcal | |
burgonya | ¾ 164 | bögre kcal | |
cukkini | 1.5 64 | bögre kcal | |
fahéj, őrölt | ¼ 4 | teáskanál kcal | |
fekete bors, őrölt | ½ 9 | teáskanál kcal | |
himalája étkezési só rózsaszín | 1.5 0 | teáskanál kcal | |
kurkuma fűszerkeverék | 1.5 24 | teáskanál kcal | |
mandula | 4 348 | evőkanál kcal | |
répa | ¾ 80 | bögre kcal | |
római kömény | 1.5 29 | teáskanál kcal | |
tökmag, hámozott | 4 336 | evőkanál kcal | |
vaj | 50 367 | gramm kcal | |
víz | 6 0 | bögre kcal | |
víz | 0 ?? | kcal | |
vöröshagyma | ½ 48 | bögre kcal | |
vöröslencse | ¾ 594 | bögre kcal | |
őrölt gyömbér | ½ 3 | teáskanál kcal | |
őrölt koriander | ½ 8 | teáskanál kcal |
Recept
1.
mandula 4 evőkanál
A mandulát forró vízzel leöntjük, egy picit állni hagyjuk, leöntjük a vizet...

2.
...és a mandulát meghámozzuk. Felvágjuk apróra.

3.
vöröshagyma ½ bögre
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk fel ( használhatunk a hagyma helyet póréhagymát is ami az ájurvéda szerint inkább megfelelő.) A receptben egy 500 ml bögrét használunk. Ha kisebb adagokat szeretnénk akkor használhatunk kisebb bögrét is.

4.
répa ¾ bögre
A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és karikákra szeleteljük fel. A zöldség fajtákat ízlés szerint válogassuk ki.




8.
...folyóvízben átmossuk.

9.
vöröslencse ¾ bögre
Elkészítjük a vörös lencsét ( vagy a Mungo- Mungó dahl babot ). Folyóvízben átmossuk.

10.
vaj 50 gramm • római kömény 1.5 teáskanál • Fekete mustármag 1.5 teáskanál • kurkuma fűszerkeverék 1.5 teáskanál • őrölt koriander ½ teáskanál • őrölt gyömbér ½ teáskanál • fahéj, őrölt ¼ teáskanál • fekete bors, őrölt ½ teáskanál
A fazékba vajat olvasztunk fel ( a legjobb ha ghee vajat használunk ). Ezután megpirítjuk a fűszereket. A fűszerek mennyiségét és fajtáját ízlés, vagy esetleg évszakok szerint, változtathatjuk.


12.
... hozzáadjuk a hagymát ( póréhagymát). Egy picit pirítjuk...

13.
...és hozzáadjuk a baszmati rizst, lencsét...


15.
víz 6 bögre
Forró vizet öntünk hozzá és alaposan összekeverjük. Lassú tűzzön 10 - 15 percig főzzük.

16.
Hozzákeverjük a cukkinit.

17.
További 10 percig főzzük. Szükség szerint a vizet pótoljuk. Többször megkeverjük hogy a sűrű leves oda ne égjen. A levesünk elég sűrű, ezért főzés közben adhatunk hozzá még több vizet így ritkább lesz.

18.
A leves rengeteg fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az elkészítésének rengeteg variációja létezik, amelyek a fűszerek, magvak, zöldségek variálásában rejlik. Amennyiben hüvelyesek nélkül készítjük el, így egy rizottót kapunk. Fő ételként tálalják, de köretnek is kiváló. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre vagy vacsorára is egyaránt. A fogyasztása heti 3-4 szer ajánlott. Kiváló betegség esetén, felgyógyulás időszakéban illetve diéta esetén.

Jó étvágyat!