Almás kalács dióval
Kiváló kalács túrós tésztából, teli almás-diós töltelékkel.
recept,recept fotó,alma ,dió, darált,túró, sima,lágy,Kalácsok,Szezonális receptek
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok › Szezonális receptek › Almából készült desszertek › Szezon - Alma (ősz) › Szezon - Alma (tél) › Almás kalácsok ›
Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 650 | gramm | |
citrom | 1 | darab | |
dió, darált | 120 | gramm | |
fahéj, őrölt | ½ | teáskanál | |
finomliszt | 240 | gramm | |
finomliszt | 0 | ||
kukoricakeményítő | 40 | gramm | |
nádcukor | 100 | gramm | |
porcukor | 60 | gramm | |
szódabikarbóna | ½ | teáskanál | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
túró, sima,lágy | 100 | gramm | |
vaj | 100 | gramm | |
vaj | - | ||
víz | 6 | evőkanál | |
zsemlemorzsa | 1 | evőkanál |
Recept
1.
finomliszt 240 gramm • szódabikarbóna ½ teáskanál • vaj 100 gramm • porcukor 60 gramm • túró, sima,lágy 100 gramm • víz 6 evőkanál
Egy tálba szórjuk a lisztet és összekeverjük a szóda bikarbónával. Hozzáadjuk a felvágott puha vajat, cukrot és a túrót. Kidolgozzuk a tésztát.
2.
A tésztát élelmiszer ipari fóliába csomagoljuk és 20 percig hűvös helyen állni hagyjuk.
4.
alma 650 gramm • citrom 1 darab
Az almát meghámozzuk, vastagon lereszeljük és hozzáadjuk egy citrom levét. Összekeverjük.
5.
A tésztát két felé osztjuk. Az egyik felét kis vékony, lisztel meghintett gyúrólapon a sütőlap méretére nyújtjuk. A tésztából kis virágokat vagy más formákat vágunk ki. A tésztát a gyúrólappal együtt rövid időre a fagyasztóba rakjuk.
6.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és berakjuk a zsiradékkal kikent és lisztel meghintett (25x38 cm) sütőlapra.
7.
fahéj, őrölt ½ teáskanál • nádcukor 100 gramm • kukoricakeményítő 40 gramm • zsemlemorzsa 1 evőkanál
Az almához hozzáadjuk a fahéjat, cukrot, diót, kukorica keményítőt és a zsemlemorzsát. Összekeverjük.
8.
Az almás-diós tölteléket egyenletesen elkenjük a tésztán.
9.
A fagyasztóból kivett tésztát, ráhelyezzük a töltelékre, majd a széleit lenyomkodjuk.
11.
35 percig 180°C fokon sütjük.
12.
A kihűlt kalácsról óvatosan levágjuk a széleit és felszeleteljük.
Jó étvágyat!