Almás-mákos sütemény
Lágy sütemény szaftos töltelékkel, amely az egészségre is jótékony hatással bír.
recept,recept fotó,őrölt mák,alma ,Kalácsok,Karácsony,Szezonális receptek
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok › Karácsony › Szezonális receptek › Karácsonyi sütemények › Almából készült desszertek › Szezon - Alma (tél) › Szezon - Alma (ősz) › Almás kalácsok ›
Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 400 | gramm | |
finomliszt | 250 | gramm | |
finomliszt | 0 | ||
kandírozott gyümölcs mix | - | ||
lenmag | 30 | gramm | |
napraforgómag | 50 | gramm | |
porcukor | 200 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
tyúk tojás | - | ||
vaj | 150 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter | |
őrölt mák | 180 | gramm |
Recept
1. Tészta
finomliszt 250 gramm • porcukor 50 gramm • vaj 150 gramm • tyúk tojás 1 darab
Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a felszeletelt vajat és a tojást.
2.
A tésztát jól kikeverjük, majd fél órán át hűvös helyen pihentetjük.
3. Töltelék
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • őrölt mák 180 gramm
Egy lábasban felforraljuk a tejet, hozzászórjuk az őrölt mákot és elkeverjük.
6.
porcukor 100 gramm
Majd mindkét féle magot együtt a cukorral a mákhoz szórjuk és elkeverjük. Hűlni hagyjuk.
9.
... és a mákot.
10.
A tésztát kivesszük a hűvösről és egy részét lisztel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk. Alkalomhoz illő motívumokat vágunk ki és berakjuk a hűtőbe.
11.
A fennmaradó részt belegyúrjuk a maradék tésztába, majd kerek formára nyújtjuk a lisztel meghintett gyúrólapon. Sütőpapírból kerek formát vágunk ki, amely pont passzol a sütőforma belső méretéhez. A papírt ráhelyezzük a tésztára és a segítségével megfordítjuk és belerakjuk a sütőformába.
12.
A tészta széleit a forma széleihez nyomkodjuk.
13.
A tésztán elkenjük a tölteléket.
14.
tyúk tojás • kandírozott gyümölcs mix
A töltelékre ráhelyezzük a kivágott motívumokat, azokat megkenjük felvert tojással és megszórjuk kandírozott gyümölccsel. A süteményt előmelegített sütőben 170-180°C-on kb 35-40 percig sütjük.
15.
A megsült süteményt hagyjuk alaposan lehűlni, majd a sütőpapír segítségével, amelyen megsütöttük egyszerűen áthelyezzük a tálaló lapra. Felszeleteljük és tálaljuk.
Jó étvágyat!