Borscs - orosz céklaleves
A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Bulgáriában népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz.
recept,recept fotó,marhahús ,sertéscomb,cékla,fehérkáposzta,Húslevesek,Gluténmentes ,Szezonális receptek
Húslevesek
kategóriak
Húslevesek › Gluténmentes › Szezonális receptek › Szezon - Fejes káposzta ( édes, vörös) › Szezon - Cékla ›
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 400 | gramm | |
cékla | 400 | gramm | |
ecet | 1 | evőkanál | |
fehérkáposzta | 600 | gramm | |
fekete bors, őrölt | ½ | teáskanál | |
fokhagyma | 4 | gerezd | |
füstölt szalonna | 100 | gramm | |
hagyma | 200 | gramm | |
kristálycukor | 1 | evőkanál | |
köménymag, darált | ½ | teáskanál | |
marhahús | 500 | gramm | |
nemes babérlevél | 4 | darab | |
paradicsomszósz | 250 | gramm | |
petrezselyem | 150 | gramm | |
répa | 300 | gramm | |
sertéscomb | 500 | gramm | |
sertészsír | 20 | gramm | |
szegfűbors | 6 | darab | |
szegfűszeg- egész | 2 | darab | |
só | - | ||
só | 2.5 | teáskanál | |
vaj | 50 | gramm | |
velőscsont | 2 | darab | |
víz | 200 | milliliter | |
víz | 2 | liter | |
zeller | 150 | gramm |
Recept
1. 1.fazék: A hús elkészítése
marhahús 500 gramm • sertéscomb 500 gramm • víz 2 liter • só 1.5 teáskanál • nemes babérlevél 4 darab • szegfűszeg- egész 2 darab • szegfűbors 6 darab • velőscsont 2 darab
A húst vastagabb szeletekre felvágjuk. Feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a sót, borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és lassan kb 1 órán keresztül főzzük. A sertés húst kiszedjük a marhahúst viszont hagyjuk tovább főlni puhára.
2. 2,fazék: A cékla elkészítése
cékla 400 gramm • fokhagyma 2 gerezd • vaj 50 gramm
A céklát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felvágjuk szeletekre. Felolvasztjuk a vajat és a fokhagymát megpirítjuk rajta.
5. 3.fazék: A zöldség elkészítése
füstölt szalonna 100 gramm • sertészsír 20 gramm • hagyma 200 gramm
A szalonnát csíkokra vágjuk és egy nagy fazékban kevés zsíron megpirítjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és megpirítjuk a szalonnán.
6.
zeller 150 gramm • petrezselyem 150 gramm • répa 300 gramm
A zöldséget megpucoljuk, megmossuk és csíkokra reszeljük.
10.
Felöntjük a megfőtt, leszűrt húslevessel.
11.
fekete bors, őrölt ½ teáskanál • köménymag, darált ½ teáskanál
Hozzáadjuk a borsot, fűszerköményt, összekeverjük és fél órán keresztül főzzük.
12. A borscs leves elkészítése
A marhahúst csíkokra szedjük.
13.
A sertéshúst kockákra vágjuk.
14.
A húsokat a leveshez adjuk.
16.
ecet 1 evőkanál • fokhagyma 2 gerezd • só
.... az elkészített céklát, ecetet és a préselt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük és felforraljuk. Szükség szerint sózzuk. Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!