Burgonyafánk lekvárral

Pehelykönnyű burgonyafánk szilvalekvárral töltve.
recept,recept fotó,burgonya,rétesliszt,rétesliszt,rétesliszt,rétesliszt,friss élesztő,rum,szilvalekvár,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 250 230 | gramm kcal | |
friss élesztő | 25 26 | gramm kcal | |
kristálycukor | 1 21 | teáskanál kcal | |
kristálycukor | 1 61 | evőkanál kcal | |
porcukor | 0 ?? | kcal | |
repceolaj | 0 ?? | kcal | |
rum | 3 108 | evőkanál kcal | |
rétesliszt | 0 ?? | kcal | |
rétesliszt | 400 1424 | gramm kcal | |
rétesliszt | 1 18 | teáskanál kcal | |
szilvalekvár | 0 ?? | kcal | |
só | 1 0 | csipet kcal | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 200 128 | milliliter kcal | |
tojássárgája | 2 114 | darab kcal | |
tyúk tojás | 1 88 | darab kcal | |
vaj | 60 441 | gramm kcal | |
vaj | 1 111 | evőkanál kcal |
Recept
1.
burgonya 250 gramm
A burgonyát megmossuk, és vízben 15 percig főzzük. Miután kihűlt a héját eltávolítjuk.

2.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 200 milliliter • rétesliszt 1 teáskanál • kristálycukor 1 teáskanál • friss élesztő 25 gramm
Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

3.
rétesliszt 400 gramm • só 1 csipet
Az áttört burgonyát ( 200 gr) összedolgozzuk a liszttel és egy csipetnyi sóval.

4.
tyúk tojás 1 darab • tojássárgája 2 darab • vaj 60 gramm • rum 3 evőkanál • kristálycukor 1 evőkanál
Hozzáadjuk az élesztős tejet a tojássárgákat, a vajat, cukrot és a rumot.

5.
A tésztát simára dagasztjuk ( egy picit lehet ragadósabb, nem kell megijedni ). Lisztel meghintjük és letakarjuk egy konyhai törlővel.

6.
Meleg helyre tesszük 1 órát, amíg duplájára kel.


8.
50 x 40 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk ( kb. 7 cm átmérőjű) karikákat.A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Minden korong közepére egy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt rakunk.

9.
Minden lekváros korongra rá helyezzük a lekvár nélküli tésztát.

10.
A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk így még 4 darab fánkot kapunk, amelyeket lekvár nélkül is kisüthetünk.

11.
Ismét letakarjuk, és 15 percen át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.

12.
Ha kész, felforrósítjuk az olajat, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró olajba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja...

13.
...megfordítjuk ( és kb 1,5 percig közepes lángon sütjük).

14.
A megsült fánkokat tegyük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat beszívja.


Jó étvágyat!