Cipó leveshez
Így készítsünk házi cipót a krémlevesekhez - Ebben tálalva még jobban esik.
recept,recept fotó,finomliszt,finomliszt,friss élesztő,víz,Kenyér,Laktózmentes
Kenyér
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 500 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 20 | gramm | |
napraforgó olaj | - | ||
só | - | ||
víz | 320 | milliliter |
Recept
1.
finomliszt 500 gramm • friss élesztő 20 gramm • só • víz 320 milliliter
A liszthez, keverjük hozzá langyos vizet a sót, olajat, és morzsoljuk bele az élesztőt és jól dolgozzuk össze a tésztát. Akkor jó, ha közepesen kemény, fényes, és lejön a kézről. Takarjuk le, és kelesszük körülbelül egy órán át.
2.
Amikor a duplájára nő, tegyük át lisztezett felületre, gyúrjuk át, és formázzunk belőle 8 egyforma bucit. Ezután a tésztákat gömbölyítjük. Egy kompótos tányért vagy egy másfajta kis tányért megfordítjuk és olajjal megkenjük.
3.
A tésztát ráhelyezzük a tálkára és jól hozzá nyomkodjuk, hogy ne maradjanak alatta levegő buborékok. Szükség szerint a tésztát óvatosan széthúzzuk a tányérka alsó széléhez. Így készítjük el a többi cipót is.
4.
A tésztát a tányérokkal együtt sütőlapra helyezzük és kelesszük még 10 percig.
5.
Ezután a tányérkákkal együtt az előmelegített sütőben 200°C cca 25 percig sütjük.
6.
Miután a cipók kisültek levesszük a tányérkákat amin sültek. Lezárt edényben akár 2 - 3 napig is tárolhatjuk. A cipók kemények lesznek. Ha azt szeretnénk elérni hogy puhák és melegek legyenek, tálalás előtt mikrosütőben felmelegíthetjük, 30 másodpercen keresztül.
7.
Amennyiben nem rendelkezünk elegendő tányérkával, miután kihűltek ezeket újra felhasználhatjuk. A tésztával dolgozhatunk hosszabb időn keresztül.
Jó étvágyat!