Csapáti indiai lepénykenyér
Az egyik legegyszerűbb indiai lepénykenyér a Csapáti ( Chapati ). Az eredeti csapátiban, ami kicsit ropogósabb, csak víz, liszt és olaj van.
recept,recept fotó,teljes kiőrlésű/sima rozslist ,víz,Kenyér,Indiai receptek
Kenyér
Indiai receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
Recept
1.
teljes kiőrlésű/sima rozslist 200 gramm • víz 100 milliliter
A liszthez (Indiában az elkészítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használnak Atta) hozzáadjuk a meleg de nem forró vizet.
2.
Gyúrunk egy rugalmas, lágy, könnyen kezelhető tésztát. Javasolt a tésztát egy kicsit tovább gyúrni, legalább 8-10 percen keresztül.
3.
Pihentetés után nagyobb diónyi golyókat ( kb 10 darabot ) formálunk belőle a tenyerünkkel, kinyújtjuk lisztezett deszkán vékonyra (kb. 15 cm átmérőjűre). Arra figyeljünk végig, hogy ne száradjon ki, mindig inkább takarjuk le.Ne nagyon lisztezzük, ha mégis ragadna akkor egy pici lisztet szórhatunk rá.
4.
Egy konyharuhára rakva takarjuk le.
5.
Egy palacsintasütőt, erősebb lángon felmelegítjük. Szárazon sütjük. Rárakunk egy kinyújtott korongot és elkezdjük egy konyhai fém- vagy falapáttal nyomkodni. Ettől felhólyagosodik, addigra picit megpirul az alja( 15 másodperc ).
6.
És már fordíthatjuk is meg.
7.
Ezt az oldalt is megnyomkodjuk, de itt igazából már csak másodpercek kellenek és már meg is pirult és fel is hólyagosodott.
9.
és már jöhet is a következő. Kb. 10 db lesz belőle. A lepény a legfinomabb még melegen.
10.
Basmati rizs- recept recept • Spenótos vörös lencse recept • Céklás kofta golylócskák recept • Pikáns alma chutney kókusszal. recept • Joghurtos póréhagyma saláta recept
A csapáti nagyon finom és Indiában evőeszköz ként is használják. Indiában a lepénnyel szedik ki az egyes ételeket.
Jó étvágyat!