Disznósajt
Egy kiló kiváló házi disznósajt, amitől megnyalja a tíz ujját is.
recept,recept fotó,sertésláb,sertésnyelv,sertéslapocka,fokhagyma,Húsok,Előételek,Farsang,Gluténmentes ,Laktózmentes
Húsok
Hozzávalók
Hozzávalók
ecet | - | ||
fekete bors, egész | 1 | teáskanál | |
fekete bors, őrölt | 1 | teáskanál | |
fokhagyma | 15 | gerezd | |
hagyma | 1 | darab | |
hagyma | - | ||
sertéslapocka | 800 | gramm | |
sertésláb | 800 | gramm | |
sertésnyelv | 400 | gramm | |
só | ½ | teáskanál | |
só | - | ||
víz | 0 |
Recept
1. Elkészítés és főzés
sertésláb 800 gramm • sertésnyelv 400 gramm • sertéslapocka 800 gramm • hagyma 1 darab • fokhagyma 5 gerezd • fekete bors, egész 1 teáskanál • víz
Két darab csülköt jól megmosunk, és eltávolítjuk róla a szőrös részeket. A nyelvet és a húst is jól megmossuk . A hagymát és a foghagymát megpucoljuk. A hozzávalókat egy lábasba helyezzük, felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje a húst. A vízhez sót és borsot adunk hozzá. Majd kisebb hőfokon 1,5 órát főzzük.
2.
1,5 óra után kivesszük a húst és a nyelvet, a csülköt tovább főzzük, amíg puha nem lesz - kb 1 órán át.
3. Sertésnyelv
Amikor a nyelv kicsit kihűl, leszedjük róla a bőrt, az esetleges kis csontocskákat és a nagyon puha részeket eltávolítjuk.
4.
Azután a sertésnyelvet vastagabb szeletekre vágjuk - kb 2 cm.
5. Sertés hús
A kihűlt húst szintén vastagabb darabokra vágjuk. A nyelvet és a húst egy lábasba helyezzük, lefedjük, hogy ne száradjon ki addig, amíg elkészítjük a csülökpástétomot.
6. Csülökpástétom
A csülköt kivesszük a pácból, hűlni hagyjuk majd szétszedjük. Eltávolítjuk az apróbb csontokat és porcokat.
7.
fokhagyma 10 gerezd
Az apróra vágott csülköt és a foghagymát robotgéppel kásásra aprítjuk. Esetleg húsdarálóval is készíthetjük.
8. Disznósajt
só ½ teáskanál • fekete bors, őrölt 1 teáskanál
A csülök pástétomot hozzáadjuk a felvágott húshoz, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük.
9.
Hozzáadunk 3 merőkanál páclét, majd újból összekeverjük. Ízlés szerint még sózhatjuk.
10.
Házi sonkaprésbe tesszük a disznósajt zacskót és belerakjuk a masszát.
11.
A zacskót lezárjuk és a sonkaprésre ráhelyezzük nyomót, amely összenyomja a sajtot. Amennyiben nincs sonkaprésünk, a masszát belenyomkodhatjuk a zacskóba, majd a zacskót lezárjuk, nehezéket teszünk rá, hűtőbe rakjuk és 12 órán át állni hagyjuk.
12.
Amikor a disznósajt elég kemény, eltávolítjuk a zacskót.
13.
Szeletekre vágjuk, kenyérrel és mustárral tálaljuk. Kiváló ecetes hagymával.
14. Ecetes hagyma
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és egy tálba helyezzük. Félig felöntjük vízzel, és ízlés szerint sóval és ecettel ízesítjük. Összekeverjük.
Jó étvágyat!