Édes-savanyú babfőzelék burgonyával

Az édes-savanyú, tejes-tejfölös babfőzelék, amely finom köret lehet egy fasírthoz, kolbászhoz, vagy tükör tojáshoz. Klasszikusan finom friss kenyeret tálalunk hozzá. Ha 4 adagot szeretnénk készíteni akkor használjuk a megadott alapanyagok felét.
recept,recept fotó,bab,burgonya,Főzelékek és mártások,Szlovák receptek
Főzelékek és mártások
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
bab | 350 921 | gramm kcal | |
burgonya | 750 690 | gramm kcal | |
ecet | 2 13 | evőkanál kcal | |
finomliszt | 3 157 | evőkanál kcal | |
habtejszín (30-33%) | 200 622 | milliliter kcal | |
kristálycukor | 3 61 | teáskanál kcal | |
kristálycukor | 0 ?? | kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
só | 1 0 | teáskanál kcal | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 500 320 | milliliter kcal | |
vaj | 50 367 | gramm kcal | |
víz | 0 ?? | kcal | |
víz | 1 0 | liter kcal |
Recept
1.
A babot egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe.A vizet öntjük le a babról, adjunk hozzá friss vizet, picit sózzuk és puhára főzzük. Leszűrjük.

2.
Használhatunk sterilizált konzerv babot is, kb 750 g. Főzés előtt leöntjük a levét és leöblítjük a babot.

3.
burgonya 750 gramm • víz 1 liter • só 1 teáskanál
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, kis kockákra szeleteljük fel. Sós vízben amelyhez babér levelet adtunk megfőzzük.



6.
habtejszín (30-33%) 200 milliliter
A habarást a leveshez öntjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt.

7.
ecet 2 evőkanál • kristálycukor • só • vaj 50 gramm
A mártást levesszük a tűzről, felforral ecettel ízesítjük, esetleg még egy kevés cukorral vagy sóval. A végén hozzáadjuk a vajat.

Jó étvágyat!