Édes-savanyú babfőzelék burgonyával
Az édes-savanyú, tejes-tejfölös babfőzelék, amely finom köret lehet egy fasírthoz, kolbászhoz, vagy tükör tojáshoz. Klasszikusan finom friss kenyeret tálalunk hozzá. Ha 4 adagot szeretnénk készíteni akkor használjuk a megadott alapanyagok felét.
recept,recept fotó,bab,burgonya,Főzelékek és mártások,Szlovák receptek
Főzelékek és mártások
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
bab | 350 | gramm | |
burgonya | 750 | gramm | |
ecet | 2 | evőkanál | |
finomliszt | 3 | evőkanál | |
habtejszín (30-33%) | 200 | milliliter | |
kristálycukor | 3 | teáskanál | |
kristálycukor | - | ||
só | 0 | ||
só | 1 | teáskanál | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 500 | milliliter | |
vaj | 50 | gramm | |
víz | - | ||
víz | 1 | liter |
Recept
1.
A babot egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe.A vizet öntjük le a babról, adjunk hozzá friss vizet, picit sózzuk és puhára főzzük. Leszűrjük.
2.
Használhatunk sterilizált konzerv babot is, kb 750 g. Főzés előtt leöntjük a levét és leöblítjük a babot.
3.
burgonya 750 gramm • víz 1 liter • só 1 teáskanál
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, kis kockákra szeleteljük fel. Sós vízben amelyhez babér levelet adtunk megfőzzük.
6.
habtejszín (30-33%) 200 milliliter
A habarást a leveshez öntjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt.
7.
ecet 2 evőkanál • kristálycukor • só • vaj 50 gramm
A mártást levesszük a tűzről, felforral ecettel ízesítjük, esetleg még egy kevés cukorral vagy sóval. A végén hozzáadjuk a vajat.
Jó étvágyat!