Ezer levél sütemény

Az egyik legkrémesebb süteményfajta, amely több réteg leveles tésztából, és lágy vanília krémből készül. A neve a francia Mille-feuille (mil-foil) fordítása, amely ezer levelet jelent.
recept,recept fotó,leveles tészta,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,teljes zsírtartalmú tej 3,5%,vaníliarúd,Sütemények,Francia receptek
Sütemények
Francia receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 1 4 | teáskanál kcal | |
citromlé | 1 4 | evőkanál kcal | |
finomliszt | 100 347 | gramm kcal | |
főzőcsokoládé | 20 101 | gramm kcal | |
kristálycukor | 250 1005 | gramm kcal | |
kristálycukor | 1 21 | teáskanál kcal | |
leveles tészta | 250 1000 | gramm kcal | |
porcukor | 100 388 | gramm kcal | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 750 480 | milliliter kcal | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | ½ 32 | deciliter kcal | |
tojásfehérje | 4 68 | darab kcal | |
tojássárgája | 4 228 | darab kcal | |
vaníliarúd | 1 ?? | darab kcal |
Recept
1. A tészta elkészítése
leveles tészta 250 gramm
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Egy villa segítségével átszurkáljuk, hogy a sütés közben ne nagyon fújódjon fel.

2.
Előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük 170 °C-on.

3.
A tésztát kihűlés után óvatosan három egyforma szeletre vágjuk. Hagyományosan három réteg tészta és két réteg krémből készítik. Néha a tészta úgy felfúvódik, hogy három réteg helyett esetleg 6 réteget is eltudunk készíteni.

4. A krém elkészítése
tojássárgája 4 darab • tojásfehérje 3 darab • kristálycukor 250 gramm
Egy tálban tojást cukorral keverünk ki. Egy fehérjét elteszünk későbbre a mázhoz.

5.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 750 milliliter • vaníliarúd 1 darab • citromhéj 1 teáskanál
Egy lábasban lassan tejet melegítünk vanília rúddal és citrom héjával.

6.
Amikor a tej meleg lesz hozzákeverjük az elkészített tojást a cukorral.

7.
finomliszt 100 gramm
Fokozatosan hozzákeverjük szitán át a lisztet. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk.

8. Máz elkészítése
tojásfehérje 1 darab • porcukor 100 gramm • citromlé 1 evőkanál
Cukorból, tojásfehérjéből és citromléből kemény habot készítünk.
9. Rétegezés
Legalulra egy réteg tésztát helyezünk, majd rákenjük a hideg krémet. Majd a további rétegeket is hasonló módom készítjük el.

10.
A tetejét is egy réteg tésztával fejezzük be, majd ráöntjük az egész felületére a citromos mázat.

11. Csokoládé minta
főzőcsokoládé 20 gramm • teljes zsírtartalmú tej 3,5% ½ deciliter • kristálycukor 1 teáskanál
Egy kevés étcsokoládéból, tejből és cukorból sűrű de folyékony mázat készítünk.

12.
Kihűlés után a csokoládéból a citromos mázra csíkokat "rajzolunk".

13.
Majd egy hurkapálcikával a csíkokra egy merőleges vonalat húzunk.

14. Tálalás
A süteményt legalább 12 órára a hűtőbe tesszük, mert így könnyedén szeletelhető... de ki várna ilyen sokáig ;)

Jó étvágyat!