Házi sushi
Egészséges és finom ínyencség a távol keletről, amelyet otthon is olyan finomra készíthetünk el, mint egy sushi-bárban.
recept,recept fotó,rizsa a sushira,Nori - ehető tengeri alga,torma- wasabi,pácolt gyömbér,Halak,Japán konyha receptjei
Halak
Japán konyha receptjei
Hozzávalók
Hozzávalók
Nori - ehető tengeri alga | 10 | darab | |
kristálycukor | ½ | evőkanál | |
lazac | 250 | gramm | |
pácolt gyömbér | - | ||
rizsa a sushira | 750 | gramm | |
rizsecet | 150 | milliliter | |
rétesliszt | 3 | evőkanál | |
salátauborka | - | ||
szójamártás | - | ||
só | ½ | evőkanál | |
torma- wasabi | - | ||
tyúk tojás | 3 | darab | |
vaj | 20 | gramm | |
víz | 900 | milliliter |
Recept
1. A rizs elkészítése
rizsa a sushira 750 gramm • víz 900 milliliter
A rizst folyóvíz alatt átmossuk,hagyjuk lecsepegni, majd egy fazékba rakjuk. Vizet adunk hozzá, és 30 percig állni hagyjuk. Ezután lassan 5 percig alacsony hőfokon melegítjük, majd magas hőfokon felforraljuk, ezután a hőfokot levesszük minimumra és a rizst 15 percig fedő alatt pároljuk.
2. Az omlett elkészítése
tyúk tojás 3 darab • rétesliszt 3 evőkanál • vaj 20 gramm
Amíg a rizs fől, elkészítjük az omlettet, amelyet néhány tekercs megtöltéséhez fogunk felhasználni. A tojást, lisztet, sót összekeverjük, majd forró serpenyőben vajon készítjük el.
3.
Az omlettet megsütjük mindkét oldaláról. Hagyjuk kihűlni és vékonyabb csíkokra vágjuk.
4. A rizs elkészítése
rizsecet 150 milliliter • só ½ evőkanál • kristálycukor ½ evőkanál
A rizst 15 perc után levesszük a tűzről, és lefedve állni hagyjuk további 8 percig. A rizses ecetbe hozzáadunk sót, cukrot és jól elkeverjük. Az elkészített öntetet a rizsbe öntjük, és óvatosan elkeverjük, hogy a rizsszemeket ne törjük össze. Ezután a rizst szobahőmérsékletre hagyjuk lehűlni. A gyorsabb hűlés érdekében kirakhatjuk egyenletesen egy tepsire és nedves törlőkendővel letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Így könnyebb lesz eltalálnunk a szükséges rizsmennyiséget is a tekercsek megtöltéséhez.
5. Töltelék elkészítése a tekercsekhez
lazac 250 gramm • salátauborka
A salátauborkát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd a lazacot is felvágjuk csíkokra. Ha a lazac mirelit, a felvágás előtt elegendő idővel felengedjük (a hűtőben kb 6 óra szükséges a felengedésre).
6. A tekercsek megtöltése
Nori - ehető tengeri alga 10 darab
A tengeri alga csíkokat egy bambusz alátétre helyezzük, amely segítségével a tekercseket fogjuk létrehozni. Az elkészített rizst a tepsin szétosztjuk egyforma részekre az alga mennyiség szerint. Az algákra egyenletesen rakjuk a rizst egy kanál segítségével, amelyet időnként vízbe mártunk. A rizst a kanállal jól összenyomkodjuk. Az algák szélét szabadon hagyjuk. Vigyázni kell, hogy a rizs ne kerüljön az alga alá, illetve a bambusz alátétre, mert így a rizs a tekercs külső oldalára ragadhat.
7.
A rizsre egy csík omlettet, uborkát és lazacot teszünk.
8.
A rizsre egy vastagabb szelet lazacot, esetleg két vékonyabb szeletet teszünk.
9. A tekercs elkészítése
A bambusz alátét segítségével elkészítjük a tekercseket. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapad, és formát nem nyer.
10.
A tekercseket egymásra rakjuk az előkészített deszkára, amin majd egyenként szeleteljük. Éles késsel kis tekercsekre vágjuk.
11. Tálalás
szójamártás • torma- wasabi • pácolt gyömbér
Gyombérrel és a tipikus japán zöld tormával, vagyis wasabival tálaljuk, mely igazán csípős, és ezért szójaszósszal keverjük össze.
Jó étvágyat!