RECEPTEK

Házi sushi

Házi sushi

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Egészséges és finom ínyencség a távol keletről, amelyet otthon is olyan finomra készíthetünk el, mint egy sushi-bárban.

recept,recept fotó,rizsa a sushira,Nori - ehető tengeri alga,torma- wasabi,pácolt gyömbér,Halak,Japán konyha receptjei

Halak

Japán konyha receptjei

Főzőcske

Adag

6

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

 

Hozzávalók

Hozzávalók

Nori - ehető tengeri alga10darab
kristálycukor½evőkanál
lazac250gramm
pácolt gyömbér-
rizsa a sushira750gramm
rizsecet150milliliter
rétesliszt3evőkanál
salátauborka-
szójamártás-
½evőkanál
torma- wasabi-
tyúk tojás3darab
vaj20gramm
víz900milliliter

 

Recept

1. A rizs elkészítése

rizsa a sushira 750 gramm  víz 900 milliliter

A rizst folyóvíz alatt átmossuk,hagyjuk lecsepegni, majd egy fazékba rakjuk. Vizet adunk hozzá, és 30 percig állni hagyjuk. Ezután lassan 5 percig alacsony hőfokon melegítjük, majd magas hőfokon felforraljuk, ezután a hőfokot levesszük minimumra és a rizst 15 percig fedő alatt pároljuk.

A rizst folyóvíz alatt átmossuk,hagyjuk...

2. Az omlett elkészítése

tyúk tojás 3 darab  rétesliszt 3 evőkanál  vaj 20 gramm

Amíg a rizs fől, elkészítjük az omlettet, amelyet néhány tekercs megtöltéséhez fogunk felhasználni. A tojást, lisztet, sót összekeverjük, majd forró serpenyőben vajon készítjük el.

Amíg a rizs fől, elkészítjük az omlettet,...

3. 

Az omlettet megsütjük mindkét oldaláról. Hagyjuk kihűlni és vékonyabb csíkokra vágjuk.

Az omlettet megsütjük mindkét oldaláról....

4. A rizs elkészítése

rizsecet 150 milliliter   ½ evőkanál  kristálycukor ½ evőkanál

A rizst 15 perc után levesszük a tűzről, és lefedve állni hagyjuk további 8 percig. A rizses ecetbe hozzáadunk sót, cukrot és jól elkeverjük. Az elkészített öntetet a rizsbe öntjük, és óvatosan elkeverjük, hogy a rizsszemeket ne törjük össze. Ezután a rizst szobahőmérsékletre hagyjuk lehűlni. A gyorsabb hűlés érdekében kirakhatjuk egyenletesen egy tepsire és nedves törlőkendővel letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Így könnyebb lesz eltalálnunk a szükséges rizsmennyiséget is a tekercsek megtöltéséhez.

A rizst 15 perc után levesszük a tűzről, és...

5. Töltelék elkészítése a tekercsekhez

lazac 250 gramm  salátauborka

A salátauborkát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, majd a lazacot is felvágjuk csíkokra. Ha a lazac mirelit, a felvágás előtt elegendő idővel felengedjük (a hűtőben kb 6 óra szükséges a felengedésre).

A salátauborkát meghámozzuk, csíkokra vágjuk,...

6. A tekercsek megtöltése

Nori - ehető tengeri alga 10 darab

A tengeri alga csíkokat egy bambusz alátétre helyezzük, amely segítségével a tekercseket fogjuk létrehozni. Az elkészített rizst a tepsin szétosztjuk egyforma részekre az alga mennyiség szerint. Az algákra egyenletesen rakjuk a rizst egy kanál segítségével, amelyet időnként vízbe mártunk. A rizst a kanállal jól összenyomkodjuk. Az algák szélét szabadon hagyjuk. Vigyázni kell, hogy a rizs ne kerüljön az alga alá, illetve a bambusz alátétre, mert így a rizs a tekercs külső oldalára ragadhat.

A tengeri alga csíkokat egy bambusz alátétre...

7. 

A rizsre egy csík omlettet, uborkát és lazacot teszünk.

A rizsre egy csík omlettet, uborkát és lazacot...

8. 

A rizsre egy vastagabb szelet lazacot, esetleg két vékonyabb szeletet teszünk.

A rizsre egy vastagabb szelet lazacot, esetleg...

9. A tekercs elkészítése

A bambusz alátét segítségével elkészítjük a tekercseket. Fogjuk össze a bambuszlapot, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra a bambusztekercs fogását. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapad, és formát nem nyer.

A bambusz alátét segítségével elkészítjük...

10. 

A tekercseket egymásra rakjuk az előkészített deszkára, amin majd egyenként szeleteljük. Éles késsel kis tekercsekre vágjuk.

A tekercseket egymásra rakjuk az előkészített...

11. Tálalás

szójamártás  torma- wasabi  pácolt gyömbér

Gyombérrel és a tipikus japán zöld tormával, vagyis wasabival tálaljuk, mely igazán csípős, és ezért szójaszósszal keverjük össze.

Gyombérrel és a tipikus japán zöld tormával,...

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés