Húsvéti fonott kalács

Lágy kelt kalács, teli töltelékkel.
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,rétesliszt,mogyorós-kakaó krém,dió,Kalácsok,Húsvéti receptek
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
dió | 100 674 | gramm kcal | |
finomliszt | 250 868 | gramm kcal | |
friss élesztő | 42 43 | gramm kcal | |
kristálycukor | 100 402 | gramm kcal | |
mogyorós-kakaó krém | 250 1350 | gramm kcal | |
porcukor | 70 272 | gramm kcal | |
porcukor | 3 117 | evőkanál kcal | |
rétesliszt | 250 890 | gramm kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
tyúk tojás | 1 88 | darab kcal | |
vaj | 150 1101 | gramm kcal | |
víz | 2 0 | evőkanál kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 2 96 | deciliter kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 50 24 | milliliter kcal | |
őrölt mák | 150 812 | gramm kcal |
Recept
1. Tészta elkészítéses
friss élesztő 42 gramm • zsírszegény tej 1,5% 2 deciliter • finomliszt 250 gramm • rétesliszt 250 gramm • porcukor 70 gramm • só • tyúk tojás 1 darab • vaj 150 gramm
A tejet egy kicsit megmelegítjük, ráöntjük a szétmorzsolt élesztőre, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és egy teáskanál lisztet, majd kovászt készítünk belőle.Egy mélyebb tálba beleöntjük mindkét lisztet, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, tojást, és az olvasztott vajat. Hozzáadjuk a kovászt és lágy tésztát készítünk belőle, amelyet kelni hagyunk.

2. Töltelék elkészítéses
mogyorós-kakaó krém 250 gramm • őrölt mák 150 gramm • zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter • kristálycukor 100 gramm • dió 100 gramm
Mogyorós - nugát krém: kész termék (Nutella). Mákos töltelék: a mákot ledaráljuk (legegyszerűbb kávédarálón). A tejet felforraljuk, és hozzáöntjük a mákhoz, összekeverjük. Hozzáadunk cukrot, és újra összekeverjük. Dió: deszkán egy kés segítségével apróra vagdaljuk.

3. Tészta elkészítése
A tésztát lisztel meghintett gyúrólapon négyzet formára nyújtjuk. A tészta nagyon lágy és omlós, ezért óvatosan dolgozzunk vele, hogy ne szakadjon szét. Hosszában kettévágjuk.

4.
Az egyik felére rárakjuk a mákos tölteléket, a másik felére a mogyorós-nugátos krémet, amelyet még dióval szórunk meg.

5.
A két lapot hosszában félbehajtjuk.

6.
Óvatosan a két lezárt töltelékes tésztát úgy hajtogatjuk, mint ha befonnánk.

7. Sütés
víz 2 evőkanál • porcukor 3 evőkanál
A fonott tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. A felső részét egy kés segítségével óvatosan bevagdaljuk. Vízben cukrot olvasztunk, és ezzel megkenjük a tetejét.

8.
Előmelegített sütőben 175 °C-on kb 40 percig sütjük. Lezárt edényben tároljuk, hogy a kalács ne száradjon ki.

Jó étvágyat!