Húsvéti mákos cipó
Kalács finom mákos töltelékkel.
recept,recept fotó,őrölt mák,finomliszt,Kalácsok,Húsvéti receptek
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 1 | evőkanál | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
finomliszt | 500 | gramm | |
finomliszt | 0 | ||
friss élesztő | 20 | gramm | |
kristálycukor | 60 | gramm | |
kristálycukor | - | ||
mák | - | ||
porcukor | 80 | gramm | |
porcukor | - | ||
só | - | ||
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 350 | milliliter | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
túró, lágy, 20% zsírtartalom | 200 | gramm | |
zsemlemorzsa | 1 | evőkanál | |
őrölt mák | 150 | gramm |
Recept
1. Mákos töltelék
őrölt mák 150 gramm • kristálycukor 60 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál • zsemlemorzsa 1 evőkanál • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter
A ledarált mákot, cukrot, fahéjat és zsemlemorzsát forró tejjel leöntjük. A tölteléket összekeverjük és hűlni hagyjuk.
2.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 50 milliliter • friss élesztő 20 gramm • kristálycukor • finomliszt 500 gramm • porcukor 80 gramm • tyúk tojás 2 darab • túró, lágy, 20% zsírtartalom 200 gramm • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter • só • citromhéj 1 evőkanál
Egy csészében egy kis meleg tejben élesztőt és 1/2 teáskanál cukrot keverünk el, és kovászt készítünk. Egy tálba lisztet, cukrot, tojást, túrót, tejet, csipetnyi sót, a kovászt és reszelt citromhéjat keverünk össze.
3.
A tésztát kidolgozzunk, meghintjük lisztel, cipó formát formálunk belőle és kelni hagyjuk.
4.
Amikor a tészta megkelt, liszttel meghintett gyúrólapon óvatosan a kezünk segítségével 30-35 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A közepére belehelyezzük a tölteléket, és úgy kenjük szét, hogy a szélén kb 5cm maradjon üresen.
5.
Majd az üres széleit összezárjuk...
6.
...és cipó formát készítünk.
7.
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy az összezárt rész lefelé legyen.
8.
tyúk tojás 1 darab • mák
Az egész cipót megkenjük felvert tojással, meghintjük mákkal, és a cipó közepére egy késsel egy keresztet vágunk. Előmelegített sütőben 160 - 170°C.on 50 percig sütjük.
9.
Az első 30 perc sütés után betakarhatjuk a cipót alufóliával (ha gyorsan barnulna) és így sütjük tovább.
10.
Amikor megsült, megszórjuk porcukorral, majd hűlni hagyjuk és felszeleteljük, majd tálaljuk. Nagyon finom ha a tetejét meggy lekvárral kenjük meg.
Jó étvágyat!