Húsvéti perec
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,finomliszt,Falatkák,Húsvéti receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 750 | gramm | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
köménymag, őrölt | - | ||
margarin | 180 | gramm | |
mák | - | ||
szezámmag | - | ||
só | 1 | teáskanál | |
só | - | ||
tyúk tojás | 2 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 450 | milliliter |
Recept
1. Tészta elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 450 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 750 gramm • só 1 teáskanál • tyúk tojás 1 darab • margarin 180 gramm
A tejet felmelegítjük, hozzáöntjük az élesztőhöz, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és egy teáskanállal a kimért lisztből. Kovászt készítünk. A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk, hozzáadjuk a tojást, sót, olvasztott vajat, és az elkészített kovászt. A tésztát simára dolgozzuk ki.
2.
Egy lezárt edényben kb egy fél órán át meleg helyen kelesztjük.
3.
A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapra helyezzük. Henger formát készítünk belőle, melyet több darabra vágunk szét.
4.
Az egyes darabokat még hengereljük, esetleg óvatosan 30 cm hosszúra nyújtjuk.
5.
Majd ezekből perec formát készítünk, és a gyúrólapon tovább hagyjuk kelni.
6.
tyúk tojás 1 darab • só • köménymag, őrölt • mák • szezámmag
A pereceket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. Minden perecet megkenünk felvert tojással, és megszórunk sóval. Ízlés szerint megszórhatjuk őrölt köménnyel, mákkal, illetve szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 25 percig sütjük.
7.
A kihűlt pereceket lezárt edényben tároljuk.
Jó étvágyat!