Juhtúrós szalonnás kalács
Finom sós kalács a híres szlovák juhtúróból (brindzából).
recept,recept fotó,juhtúró,tejföl (14-18%),árvai szalonna,Sós sütemények,Szlovák receptek
Sós sütemények
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 250 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 20 | gramm | |
juhtúró | 250 | gramm | |
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
rétesliszt | 250 | gramm | |
só | 1.25 | teáskanál | |
tejföl (14-18%) | 400 | gramm | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 350 | milliliter | |
árvai szalonna | 200 | gramm |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 350 milliliter • kristálycukor ½ teáskanál • friss élesztő 20 gramm • finomliszt 250 gramm • rétesliszt 250 gramm • só ½ teáskanál • tyúk tojás 1 darab
Kimérjük a tejet, és kissé felmelegítjük. A kimért tej egy részébe élesztőt és cukrot teszünk, amiből kovászt készítünk. Egy mélyebb tálba beleszórjuk mindkét fajta lisztet, sót, tojást, beleöntjük a kovászt és a tej másik részét.
2.
Tésztát keverünk ki, amelyet meleg helyen kelni hagyjuk.
4.
Tepsi méretű sütőpapíron a tészta egyik felét kinyújtjuk. A tészta másik felét hűtőbe helyezzük, hogy az első rész sütésének ideje alatt a másik tészta nehogy nagyon megkeljen.
5.
juhtúró 250 gramm • tejföl (14-18%) 400 gramm • tyúk tojás 2 darab • só ¾ teáskanál • árvai szalonna 200 gramm
Egy tálban összekeverjük a juhtúrót, tejfölt, tojást és sót. Apróra vágjuk a szalonnát.
6.
A sütőpapíron levő kinyújtott tésztát a papírral együtt áthelyezzük a sütőlapra, és ráöntjük az elkészített juhtúró felét. A juhtúróra egyenletesen rászórjuk a szalonna felét.
7.
A tésztát előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. A tészta másik felét 10 perccel a sütés befejezése előtt kivesszük a hűtőből, és ugyanúgy elkészítjük, és sütjük mint az első részt.
Jó étvágyat!