Káposztás kalács
Egy nem mindennapi kalács kelt tésztából édes fejes káposztával töltve.
recept,recept fotó,fehérkáposzta,Kalácsok
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | ½ | teáskanál | |
darás liszt | 400 | gramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
fehérkáposzta | 1 | kilogramm | |
friss élesztő | 25 | gramm | |
mazsola | 100 | gramm | |
porcukor | 200 | gramm | |
porcukor | - | ||
rétesliszt | 200 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
tyúk tojás | 3 | darab | |
vaj | 140 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 | milliliter |
Recept
3.
A vajra rászórjuk a káposztát, elkeverjük és puhára dinszteljük.
4.
zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • friss élesztő 25 gramm • darás liszt 400 gramm • rétesliszt 200 gramm • vaj 80 gramm • tyúk tojás 2 darab • porcukor 50 gramm • citromhéj ½ teáskanál
Langyos tejbe élesztőt aprítunk, hozzáadunk egy kis cukrot, majd állni hagyjuk. A kész kovászt hozzáöntjük a kimért liszthez, hozzáadunk olvasztott vajat, tojást, cukrot, reszelt citrom héját és egy csipetnyi sót.
5.
Tésztát dagasztunk, majd meleg helyen letakarva hagyjuk megkelni.
6.
mazsola 100 gramm • porcukor 150 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál
A lehűlt káposztához mazsolát, cukrot, fahéjat és egy csipetnyi sót adunk.
7.
A megkelt tésztát két felé osztjuk. Az első felét sütőlap méretű sütőpapíron vagy sütőfólián kinyújtjuk.
8.
A tésztát a sütőpapírral vagy fóliával együtt beletesszük egy mélyebb sütőlapra (42x32cm). Amennyiben nem szeretnénk sütőpapírt vagy fóliát használni, úgy a tésztát liszttel meghintett gyúrólapon nyújtjuk ki és zsiradékkal kikent, illetve lisztel meghintett sütőlapra helyezzük. A tésztára egyenletesen rárakjuk a káposztás tölteléket.
10.
tyúk tojás 1 darab
A tésztával letakarjuk a káposztát, a széleit benyomkodjuk, hogy az alsó tésztával összeérjen. Megkenjük felvert tojással és villával megszurkáljuk.
11.
Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütjük. A megsült kalácsot megszórjuk porcukorral és hagyjuk kihűlni. Ezt követően szeletelhetjük és tálalhatjuk.
Jó étvágyat!