Karácsonyi guba.
Szlovák hagyományos karácsonyi étel a túrós illetve a mákos guba. Tálalhatják akár dióval, juhtúróval vagy káposztával is. Az elnevezése és a tálalása minden régióban különböző. A megadott alapanyagokból 250 gr gubát készíthetünk el. Szükség szerint az alapanyagokat duplázhatjuk.
recept,recept fotó,rétesliszt,rétesliszt,rétesliszt,friss élesztő,vaj,tojássárgája,Édes ételek,Szlovák receptek,Karácsony
Édes ételek
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 15 | gramm | |
kristálycukor | 2 | teáskanál | |
rétesliszt | 1 | teáskanál | |
rétesliszt | 200 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 100 | milliliter | |
tojássárgája | 1 | darab | |
vaj | 40 | gramm |
Recept
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter • rétesliszt 1 teáskanál • kristálycukor 2 teáskanál • friss élesztő 15 gramm
Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.
2.
rétesliszt 200 gramm • vaj 40 gramm • tojássárgája 1 darab • só 1 csipet
A tálba beleszórjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat és tojássárgát adunk hozzá. A kovászt hozzáadjuk és jól kidolgozzuk a tésztát.
3.
Meleg helyen letakarva hagyjuk kelni.
5.
Mindegyik részt max.2 cm hengerre formáljuk ki. Ezután 1,5- 2 cm hosszúra felvágjuk a hengereket,
6.
A henger darabokat is egyenesen megsüthetjük , de jobb ha előtte minden egyes hengerből golyókat formálunk ki a tenyerünk segítségével.
7.
A golyókat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük el úgy hogy az egyes golyócskák ne érjenek össze.
8.
18 percig 180°C fokon sütjük.
9.
Hűlni hagyjuk. A gubák puhák, idővel viszont egy kicsit keményebbek lehetnek. Ha el szeretnénk őket rakni egy pár napra akkor helyezzük el őket egy műanyag fóliából készült tasakba és egy konyhai törlőkendőbe csavarjuk bele.
Jó étvágyat!