RECEPTEK

Karácsonyi ünnepi kalács

Karácsonyi ünnepi kalács

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Hagyományos karácsonyi kelt kalács, mákos, diós, lekváros és túrós töltelékkel töltve.

recept,recept fotó,szilvalekvár,dió, darált,őrölt mák,darabos túró,Kalácsok,Karácsony

Kalácsok

Főzőcske

Adag

24

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

közepes

 

Hozzávalók

Hozzávalók

búzadara1evőkanál
darabos túró300gramm
dió, darált250gramm
friss élesztő20gramm
kristálycukor1teáskanál
kristálycukor140gramm
mazsola-
mazsola50gramm
porcukor60gramm
rum4evőkanál
rétesliszt-
rétesliszt500gramm
rétesliszt1teáskanál
szilvalekvár180gramm
1csipet
teljes zsírtartalmú tej 3,5%600milliliter
tojásfehérje1darab
tojássárgája1darab
tyúk tojás2darab
vaj80gramm
víz2evőkanál
őrölt mák200gramm

 

Recept

1. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  friss élesztő 20 gramm  kristálycukor 1 teáskanál  rétesliszt 1 teáskanál

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel...

2. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  vaj 80 gramm

A tejben felolvasztjuk a vajat.

A tejben felolvasztjuk a vajat....

3. 

rétesliszt 500 gramm   1 csipet  tojássárgája 1 darab

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, egy csipetnyi sót és a tojás sárgákat.

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, egy csipetnyi...

4. 

Hozzáöntjük az elkészített kovászt és a vajas tejet.

Hozzáöntjük az elkészített kovászt és a...

5. 

A tésztát alaposan kidolgozzuk, és ezután letakarjuk...

A tésztát alaposan kidolgozzuk, és ezután...

6. 

...és hagyjuk megkelni.

...és hagyjuk megkelni....

7. 

szilvalekvár 180 gramm  rum 4 evőkanál  víz 2 evőkanál

A lekvárt rummal és szükség esetén egy kis vízzel jól összekeverjük.

A lekvárt rummal és szükség esetén egy kis...

8. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  kristálycukor 60 gramm  dió, darált 250 gramm

A tejbe cukrot keverünk és felforraljuk és leöntjük az elkészített diót és összekeverjük.

A tejbe cukrot keverünk és felforraljuk és...

9. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  kristálycukor 80 gramm  őrölt mák 200 gramm

Megint felforraljuk a tejet a cukorral és szintén leöntjük a mákot és összekeverjük. Ha a töltelék sűrű adhatunk hozzá még egy kis tejet.

Megint felforraljuk a tejet a cukorral és...

10. 

darabos túró 300 gramm  tyúk tojás 1 darab  tojásfehérje 1 darab  porcukor 60 gramm  mazsola 50 gramm  búzadara 1 evőkanál

A túrót tojással összekeverjük, tojás fehérjével, cukorral, mazsolával és egy kevés búzadarával.

A túrót tojással összekeverjük, tojás...

11. 

rétesliszt

A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk szét. Mindegyik részt kinyújtjuk, egymás után egy lisztel meghintett gyúrólapon, egy kicsit nagyobbra mint amilyen a sütő formánk. A kerek forma segítségével kivágjuk a tésztát és a sütőformába helyezzük.

A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk...

12. 

A tészta tetejére egyenletesen rá visszük a mákos tölteléket.

A tészta tetejére egyenletesen rá visszük a...

13. 

Rá tesszük a másik tésztát és erre a diós tölteléket visszük fel. A harmadik tésztát rá helyezzük és a lekváros tölteléket kenjük rá.

Rá tesszük a másik tésztát és erre a diós...

14. 

Az utolsó tésztát rá helyezzük és a túrós tölteléket rá kenjük.

Az utolsó tésztát rá helyezzük és a túrós...

15. 

A maradék tésztából kis hengereket készítünk...

A maradék tésztából kis hengereket...

16. 

mazsola  tyúk tojás 1 darab

...és a kalács tetejére rács formájában rá helyezzük. A rácsok közepére mazsola szemeket helyezzünk el. Ezután a kalácsot 45 percig még újra kelni hagyjuk. A végén felvert tojással megkenjük az egész kalács tetejét.

...és a kalács tetejére rács formájában rá...

17. 

Sütőben 160 -165°C sütjük 30 percen keresztül, majd letakarjuk alufóliával és további 20 percig sütjük 170-180°C.

Sütőben 160 -165°C sütjük 30 percen...

18. 

Miután a kalácsunk megsült alaposan hagyjuk lehűlni. Hűvös helyen akár 24 óráig is hagyhatjuk és csak ezután szeleteljük fel.

Miután a kalácsunk megsült alaposan hagyjuk...

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés