Karácsonyi ünnepi kalács
Hagyományos karácsonyi kelt kalács, mákos, diós, lekváros és túrós töltelékkel töltve.
recept,recept fotó,szilvalekvár,dió, darált,őrölt mák,darabos túró,Kalácsok,Karácsony
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
búzadara | 1 | evőkanál | |
darabos túró | 300 | gramm | |
dió, darált | 250 | gramm | |
friss élesztő | 20 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 140 | gramm | |
mazsola | - | ||
mazsola | 50 | gramm | |
porcukor | 60 | gramm | |
rum | 4 | evőkanál | |
rétesliszt | - | ||
rétesliszt | 500 | gramm | |
rétesliszt | 1 | teáskanál | |
szilvalekvár | 180 | gramm | |
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 600 | milliliter | |
tojásfehérje | 1 | darab | |
tojássárgája | 1 | darab | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 80 | gramm | |
víz | 2 | evőkanál | |
őrölt mák | 200 | gramm |
Recept
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter • friss élesztő 20 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • rétesliszt 1 teáskanál
Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.
3.
rétesliszt 500 gramm • só 1 csipet • tojássárgája 1 darab
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, egy csipetnyi sót és a tojás sárgákat.
4.
Hozzáöntjük az elkészített kovászt és a vajas tejet.
5.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, és ezután letakarjuk...
6.
...és hagyjuk megkelni.
7.
szilvalekvár 180 gramm • rum 4 evőkanál • víz 2 evőkanál
A lekvárt rummal és szükség esetén egy kis vízzel jól összekeverjük.
8.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter • kristálycukor 60 gramm • dió, darált 250 gramm
A tejbe cukrot keverünk és felforraljuk és leöntjük az elkészített diót és összekeverjük.
9.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter • kristálycukor 80 gramm • őrölt mák 200 gramm
Megint felforraljuk a tejet a cukorral és szintén leöntjük a mákot és összekeverjük. Ha a töltelék sűrű adhatunk hozzá még egy kis tejet.
10.
darabos túró 300 gramm • tyúk tojás 1 darab • tojásfehérje 1 darab • porcukor 60 gramm • mazsola 50 gramm • búzadara 1 evőkanál
A túrót tojással összekeverjük, tojás fehérjével, cukorral, mazsolával és egy kevés búzadarával.
11.
A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk szét. Mindegyik részt kinyújtjuk, egymás után egy lisztel meghintett gyúrólapon, egy kicsit nagyobbra mint amilyen a sütő formánk. A kerek forma segítségével kivágjuk a tésztát és a sütőformába helyezzük.
12.
A tészta tetejére egyenletesen rá visszük a mákos tölteléket.
13.
Rá tesszük a másik tésztát és erre a diós tölteléket visszük fel. A harmadik tésztát rá helyezzük és a lekváros tölteléket kenjük rá.
14.
Az utolsó tésztát rá helyezzük és a túrós tölteléket rá kenjük.
15.
A maradék tésztából kis hengereket készítünk...
16.
mazsola • tyúk tojás 1 darab
...és a kalács tetejére rács formájában rá helyezzük. A rácsok közepére mazsola szemeket helyezzünk el. Ezután a kalácsot 45 percig még újra kelni hagyjuk. A végén felvert tojással megkenjük az egész kalács tetejét.
17.
Sütőben 160 -165°C sütjük 30 percen keresztül, majd letakarjuk alufóliával és további 20 percig sütjük 170-180°C.
18.
Miután a kalácsunk megsült alaposan hagyjuk lehűlni. Hűvös helyen akár 24 óráig is hagyhatjuk és csak ezután szeleteljük fel.
Jó étvágyat!