Karamellás-mogyorós süti
Imádjátok az édeset? Ennek a süteménynek az elkészítése igazi kihívás, viszont kárpótlásul egy igazi finom karamell ízt kapunk. A sütemény kisebb tepsiben 20x25cm sütjük. Amennyiben több adagot szeretnénk, meg kell duplázni az adagot.
recept,recept fotó,kristálycukor,kristálycukor,mogyoró, darált,habtejszín (30-33%),Sütemények
Sütemények
kategóriak
Sütemények ›
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 4 | evőkanál | |
főzőcsokoládé | - | ||
habtejszín (30-33%) | 175 | milliliter | |
kristálycukor | 250 | gramm | |
kukoricakeményítő | 20 | gramm | |
mogyoró, darált | 100 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
saját választás szerinti lekvár | - | ||
só | ¼ | teáskanál | |
sütőpor | 1 | teáskanál | |
tojásfehérje | 5 | darab | |
tojássárgája | 5 | darab | |
vaj | 150 | gramm | |
vaj | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | 150 | milliliter |
Recept
1.
tojássárgája 3 darab • kristálycukor 100 gramm • tojásfehérje 5 darab • só ¼ teáskanál
Három tojássárgáját cukorral habosra kikeverünk (a másik két sárgáját később a krémhez használjuk majd). Egy másik tálkában öt fehérjéből kemény habot verünk fel.
2.
mogyoró, darált 100 gramm • finomliszt 4 evőkanál • sütőpor 1 teáskanál
A sárgájából készült krémbe óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjéből nyert habot, darált mogyorót (a mogyorót dióval is helyettesíthetjük) és lisztet összekeverve sütőporral.
4.
200°C 10-15 percig sütjük.
5.
A lapot kiborítjuk és hűlni hagyjuk.
6.
zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • tojássárgája 2 darab • kukoricakeményítő 20 gramm
Egy tálkába hideg tejet öntünk, hozzáadunk két tojássárgáját, vaníliás pudingport, és jól szétkeverjük.
7.
kristálycukor 150 gramm • habtejszín (30-33%) 175 milliliter
Közepes lángon cukrot karamellizálunk. Amikor már a karamell csomómentes, hozzáadjuk a tejszínt.
8.
Ne ijedjenek meg ha a karamell a tejszín hozzáadása után azonnal kemény lesz, de rövid közepes lángon való főzés után újra folyékonnyá válik.
9.
Ezután a karamellhez hozzáadjuk az előkészített vaníliás pudingos, tojássárgájás tejet. Rövid ideig sűrűsödésig főzzük.
10.
A karamellt hűlni hagyjuk.
12.
A kihűlt tésztalapot hosszában kettéosztjuk.
14.
A lekvár tetejére rákenjük a karamell krém felét.
15.
Rátesszük a másik tésztalapot. A tetejét a krém másik részével cukrász zacskó segítségével díszítjük.
16.
A kész süteményt jól lehűtjük.
17.
A tetejére csokoládémázat öntünk és apróra vágott mogyorót szórunk. Kockákra vágjuk.
Jó étvágyat!