Kézzel nyújtott rétes, meggyes - mákos töltelékkel
Ez a házi meggyes-mákos rétes visszarepít a gyermekkorodba. Akkor tökéletes, ha a lapok vékonyak, a hagyományos tölteléket pedig egy kicsit felturbózod. Egy kiló lisztből két darab rétes készíthetünk. Az egyik lehet mákos a másik pedig túrós vagy almás.
recept,recept fotó,meggy,őrölt mák,Rétesek
Rétesek
Hozzávalók
Hozzávalók
ecet | 1 | ||
finomliszt 00 Extra | 1 | kilogramm | |
kristálycukor | 2 | evőkanál | |
meggy | 500 | gramm | |
só | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 120 | gramm | |
víz | 2 | deciliter | |
őrölt mák | 150 | gramm |
Recept
3.
tyúk tojás 1 darab • vaj 60 gramm • só
Hozzáadjuk a tojást, pici sót majd bele öntsük a megolvasztott vajat. És gyúrunk belőle sima, fényes tésztát. Akkor jó, ha elválik az edény falától és a kéztől.
4.
Ha kész, egy liszttel megszórt deszkán két cipóra osztjuk.Letakarjuk egy felmelegített nagyobb edénnyel. Ezután 45 percig pihentetjük.
5.
Terítsük le az asztalt egy tiszta konyharuhával vagy fehér abrosszal, szórjuk meg liszttel, és tegyük a közepére a cipót.
6.
vaj 60 gramm
Kenjük meg olvasztott vajjal, majd a kézfej segítségével, mindig alányúlva, körkörösen haladva, nyújtsuk az asztal széle felé óvatosan, hogy ne lyukadjon ki.
7.
Ha már elég vékony, vágjuk le a széléről a vastagabb részt. Hagyjuk száradni pár percig, majd meg locsoljuk vajjal, hajtsuk fel mind a négy szélét, és újból permetezzük meg.
8.
9. A töltelék
meggy 500 gramm • kristálycukor 2 evőkanál • őrölt mák 150 gramm
A hosszabbik oldalára halmozzuk végig a meggyet, mákot és a cukrot. Ha a meggyet kimagozzuk, hagyjuk egy ideig lecsepegni. A tésztát megszórhatjuk még zsemlemorzsával is.
10.
A tésztát a terítő segítségével tekerjük fel így nem fog kifolyni a töltelék.
11.
A terítő segítségével tovább folytatjuk a tekerést.
12.
A tésztát óvatosan a terítő segítségével ráhelyezzük a kizsírozott lapra és patkó formára formázzuk. Újra meg locsoljuk olvasztott vajjal.
13.
Előmelegített sütőben, 240°C arany barnára sütjük.
Jó étvágyat!