Lágy szilvásbukta
Finom kis sült bukták édes lekvárral töltve.
recept,recept fotó,szilvalekvár,Édes ételek
Édes ételek
kategóriak
Édes ételek ›
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | - | ||
finomliszt | 20 | gramm | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 100 | gramm | |
kristálycukor | - | ||
napraforgó olaj | - | ||
porcukor | - | ||
rum | - | ||
rétesliszt | 1020 | gramm | |
szilvalekvár | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 125 | gramm | |
vaníliacukor | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | 650 | milliliter | |
zsírszegény tej 1,5% | - |
Recept
1. Kelt tészta
rétesliszt 1000 gramm • kristálycukor 80 gramm • tyúk tojás 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 400 milliliter
A lisztbe cukrot szórunk, majd hozzáadjuk a tojást és tejet.
3. Kovász
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 20 gramm • rétesliszt 20 gramm
A végén hozzáöntjük a kovászt, amelyet meleg tejből, cukorból és lisztből készítünk.
4.
finomliszt 20 gramm
A tésztát jól összedolgozzuk, megszórjuk sima liszttel, és letakarva kelni hagyjuk.
5.
Kelés után a tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét lisztel meghintett gyúrólapon téglalap alakúra nyújtjuk, kb fél cm vastagra. A másik tésztát szintén ezzel a módszerrel dolgozzuk ki.
6. Töltjük
A kinyújtott tésztát kisebb négyzet alakú lapokra vágjuk. Minden lap közepére teszünk egy adag szilva lekvárt, és összehajtjuk őket.
7.
A buktákat megfordítjuk a lezárt oldalával lefelé, és kézzel lágyan gömb alakúra formáljuk.
8.
A buktákat egy olajjal kikent tepsibe elhelyezzük (a lezárt rész maradjon lefelé). A buktákat egymástól kis távolságra elhelyezzük. Az oldalukat megkenjük olajjal.
9.
Majd minél szorosabban egymás mellé helyezzük.
10. Sütés
Az így elhelyezett buktákat előmelegített sütőben 25 - 30 percig 170 °C-on sütjük.
11.
zsírszegény tej 1,5% • kristálycukor • rum
Sütés után a buktákat még forrón megkenjük tejjel, amelybe cukrot olvasztottunk el. A tejbe adhatunk egy kis rumot is.
12.
Amikor a tejet a bukták magukba szívták, még megszórjuk vanília és porcukor keverékkel. Csak kihűlés után tálaljuk.
Jó étvágyat!