Lángos
Tejfölös tésztából készült ropogós házi lángos.
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,Húsnélküli ételek
Húsnélküli ételek
kategóriak
Húsnélküli ételek ›
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 1000 | gramm | |
fokhagyma | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
fritőzolaj | - | ||
kemény sajt | - | ||
ketchup | - | ||
kristálycukor | - | ||
só | 1.5 | teáskanál | |
tartármártás | - | ||
tejföl (14-18%) | 250 | milliliter | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | ½ | liter |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% ½ liter • friss élesztő 42 gramm • finomliszt 1000 gramm • kristálycukor • tyúk tojás 1 darab • tejföl (14-18%) 250 milliliter • só 1.5 teáskanál
Melegítsünk fel 2 dl előkészített tejet egy csészében, adjuk hozzá egy morzsolt élesztőkockát, 1 teáskanál lisztet a kimért lisztből, egy csipet cukrot. Amikor az élesztő megkelt, beleöntjük az elkészített lisztbe. Hozzáadjuk a tojás, a tejfölt a többi langyos tejet és a sót. Egy fakanállal a tésztát jól kidolgozzuk, hogy az leváljon a tál falairól, amelyben kidolgozzuk. Takarjuk le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten megkelni.
2.
A kelt tésztából kis cipókat készítünk, amelyeket a lisztezett deszkán újra hagyjuk keleszteni.
3. Sütés
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, minden egyes megkelt cipót húzzuk ki lángos formára, és tegyük a forró olajba.
4.
A lángos gyorsan sül, hasonlóan mint a fánk, ezért gyorsan megfordítjuk, megsütjük a másik oldalról is. Egy mélyebb edény aljára konyhai papírtörlőt teszünk, a megsült lángosokat "állítva" tesszük az edénybe, hogy a felesleges olaj ráfolyjon a papírtörlőre.
5.
kemény sajt • fokhagyma • ketchup • tartármártás
Tálaláskor a lángosokat megkenjük zúzott fokhagymával, amelyet kevés vízben sóval vagy fokhagymás pasztával összekevertünk. Megszórjuk reszelt sajttal. Ízlés szerint tejföllel ketchuppal vagy tartármártással kínálunk.
6.
... amikor a lángos örül :)
Jó étvágyat!