Lekváros bukták
Mert a lekváros bukta újra divat! Ez is egy igazi hungarikum. Ízlés szerint sokféleképpen ízesíthetjük, mindenki legnagyobb örömére.
recept,recept fotó,rétesliszt,friss élesztő,szilvalekvár,Édes ételek
Édes ételek
kategóriak
Édes ételek ›
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 3 | evőkanál | |
rétesliszt | 1000 | gramm | |
szilvalekvár | - | ||
só | - | ||
tojássárgája | 1 | darab | |
vaj | 150 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | ½ | liter |
Recept
1. Elkészítés
rétesliszt 1000 gramm • zsírszegény tej 1,5% ½ liter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 3 evőkanál • vaj 150 gramm • tojássárgája 1 darab • só
A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük, összekeverjük. A vajat felolvasztjuk..
2.
Ráöntjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat, és a tejben felfuttatott élesztőt.Alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Kb 5 perc dagasztás után elválik az üst oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és pihentetjük.
3.
Miután a tészta megkelt 2 részre osztjuk.
4.
Lisztezett asztalon az egyik feléből téglalapot nyújtunk, majd pár perc pihentetés négyzetekre vágjuk. Ízlés szerint lekvárral, csokoládéval, vagy túróval töltjük őket.Ha rájuk tettük a tölteléket, feltekerjük őket a töltelék irányából.
5.
Egy sütőpapírral bélelt (illetve kivajazott, lisztel meghintett) sütőlapra helyezzük a buktákat. És ugyan így elkészítjük a másik tésztából is. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk.Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket. A tetejét felvert tojással kenjük meg.
6.
25 percig 180°C fokon sütjük.
7.
Porcukorral meghintve tálaljuk. Miután kihűltek elválasztjuk őket, legjobb ha a kezünk segítségével csináljuk ezt.
Jó étvágyat!