Lekváros fánk

Egy finom lekváros töltött fánk ebédre vagy vacsorára és nem csak a farsangi időszakra.
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,finomliszt,gyümölcsös jam,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 250 868 | gramm kcal | |
finomliszt | 0 ?? | kcal | |
friss élesztő | 42 43 | gramm kcal | |
gyümölcsös jam | 0 ?? | kcal | |
kristálycukor | 1 21 | teáskanál kcal | |
napraforgó olaj | 0 ?? | kcal | |
rétesliszt | 750 2670 | gramm kcal | |
tyúk tojás | 1 88 | darab kcal | |
vaj | 125 918 | gramm kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 750 360 | milliliter kcal |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • kristálycukor 1 teáskanál • friss élesztő 42 gramm
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.

2.
rétesliszt 750 gramm • finomliszt 250 gramm • tyúk tojás 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 500 milliliter • vaj 125 gramm
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat.

3.
Jól összedolgozzuk.Meleg helyen, lefedve kb. 45 percig kelesztjük.

4.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk.Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

5.
Minden második közepére teszünk egy kiskanál lekvárt.A tészta szélét lekenjük a tojás fehérjével, majd befedjük egy másik tészta koronggal. A szélét egy kicsit lenyomkodjuk.A hulladék tésztát szintén összegyúrjuk és kinyújtjuk, szaggatjuk.

6.
Egy fedeles tálba olajat és vajat forrósítunk, majd ha már jó forró, akkor a fánkokat fejjel lefelé belehelyezzük.Kevés ideig fedő alatt sütjük, majd fedő nélkül megfordítva a másik oldalukat is megsütjük.

7.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat!