Leveles tésztából készült balkáni kalács.
A bolgár ételek igazán finomak, frissek és nem utolsó sorban bőségesek. Banitsa -Hagyományosan egy fetaszerű, fehérsajttal töltik, de manapság már hagymával, spenóttal, gombával vagy éppen tökkel töltött verziója is megtalálható. A leveles tészta verzió is ugyanolyan finom.
recept,recept fotó,balkányi típusú sajt,Sós sütemények
Sós sütemények
kategóriak
Sós sütemények ›Hozzávalók
Hozzávalók
balkányi típusú sajt | 200 520 | gramm kcal | |
fekete bors, őrölt | ¼ 5 | teáskanál kcal | |
fokhagyma | 2 11 | gerezd kcal | |
leveles tészta | 275 1100 | gramm kcal | |
natúr joghurt 3,5% zsírtartalom | 60 42 | gramm kcal | |
tyúk tojás | 2 176 | darab kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal |
Recept

2.
natúr joghurt 3,5% zsírtartalom 60 gramm • tyúk tojás 1 darab • fokhagyma 2 gerezd • fekete bors, őrölt ¼ teáskanál
Hozzáadjuk a joghurtot, két gerezd préselt fokhagymát és borsot. Összekeverjük.

3.
leveles tészta 275 gramm
A leveles tésztát kibontjuk és kinyújtjuk egy kicsit. Három egyforma részre vágjuk szét. A csíkokat egyenletesen megtöltjük töltelékkel a széleit megkenjük tojással. Minden csíkra 1/+ töltelék kerüljön. A széleit össze nyomjuk...

4.
tyúk tojás 1 darab • vaj
...és áthelyezzük az első csíkot a kivajazott formába és csiga alakba tekerjük. A tészta törékeny, könnyen szakad, ezért egy hosszú széles kést használjuk az áthelyezéshez. Nem baj ha a töltelék kifolyik néhol, miután megsül úgyis össze áll. Az első csigára rakjuk aztán a következő csíkokat. A kalácsot felvert tojással megkenjük.

5.
Ha torta formát használunk, a csatot lezárjuk.

6.
25 percig 180°C fokon sütjük.

Jó étvágyat!