Lovacska torta
Torta - a ló feje a legelőn. Részletes leírás a torta elkészítéséhez fényképekkel. Korpuszok - piskóta tészta. Töltelék - gesztenyés-karamellás. A torta súly kb 5 kg. A torta elkészítésének ideje: sütés, főzés, díszítés, a torta hűlése - kb 3- 4 óra.
recept,recept fotó,porcukor,porcukor,porcukor,cukrozott sűrített tej,gesztenyepüré, fagyasztott,cukrászati bevonóanyag, fehér,cukrászati bevonóanyag, fehér,Torták
Torták
kategóriak
Torták ›
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrozott sűrített tej | 350 | milliliter | |
cukrászati bevonóanyag, fehér | 1200 | gramm | |
cukrászati bevonóanyag, fekete | 150 | gramm | |
gesztenyepüré, fagyasztott | 750 | gramm | |
kristálycukor | 100 | gramm | |
kukoricakeményítő | - | ||
porcukor | 240 | gramm | |
rum | 3 | evőkanál | |
rétesliszt | 100 | gramm | |
sárgabarack lekvár | - | ||
sütőpor | 7 | gramm | |
tojásfehérje | 5 | darab | |
tojássárgája | 5 | darab | |
vaj | 200 | gramm | |
vaníliacukor | 40 | gramm | |
vaníliás puding -por | 120 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 700 | milliliter | |
ételfesték, zöld | - |
Recept
1. A sablon elkészítése - a ló feje
Egy nagyobb darab papírra lerajzoljuk a ló fejét. A méretét ahhoz igazítjuk hogyha kivágjuk akkor elférjen a 40 x 30 cm sütőlapra.
2. A ló fejének sablonja
A fej hossza az orrlyuktól a fülig legyen kb. 32cm.
A fejtől a fúl alatt a nyak végéig kb 25 cm.
A nyak szélessége 17 cm.
A pofája szélessége 12 cm.
3. A piskóta lap sütése - egy piskóta lap
porcukor 60 gramm • tojássárgája 5 darab • vaníliacukor 10 gramm
A tojássárgákat jól kikeverjük a vaníliacukorral és a porcukorral.
4.
rétesliszt 100 gramm • sütőpor 7 gramm
A jól kikevert tojássárgákhoz hozzászórjuk a lisztet amihez előzőleg sütőport kevertünk.
5.
tojásfehérje 5 darab
A tojásfehérjéből kemény habot verünk fel és óvatosan belekeverjük a tojássárgájához.
6.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük ki. Kb 7 percig sütjük előmelegített sütőben 175°C.
7.
Így sütünk meg 5 egyforma piskóta lapot.
8. Gesztenyés-karamellás töltelék
kristálycukor 100 gramm
Egy fazékban cukorból karamellt készítünk.
9.
cukrozott sűrített tej 350 milliliter
Hozzáöntjük a sűrített édesített kondenzált tejet és simára keverjük ki. Levesszük a tűzről és hideg vízfürdőben lehűtjük.
11.
vaj 150 gramm • porcukor 150 gramm
Egy nagyobb tálban a vajat és a cukrot jól kikeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt karamell, jól összekeverjük és a tölteléket a hűtőszekrénybe helyezzük.
12.
zsírszegény tej 1,5% 500 milliliter • vaníliacukor 30 gramm • porcukor 30 gramm
Abba a fazékba amelyikbe a karamellt készítettük tejet öntünk. Hozzáadjuk a vaníliacukrot és a porcukrot. Felforraljuk a tejet.
13.
zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • vaníliás puding -por 120 gramm
Tejben jól összekeverjük a pudingport és beleöntjük a forró tejbe, és állandó keverés mellet sűrű pudingot készítünk. A kész pudingot hideg vízfürdőben lehűtjük.
14.
A tölteléket kivesszük a hűtőből és a kihűlt pudinggal jól összekeverjük.
15.
gesztenyepüré, fagyasztott 750 gramm • rum 3 evőkanál
A gesztenyepürét adagonként összekeverjük a rummal.
16.
A gesztenyepürét adagonként hozzákeverjük a krémes töltelékhez és összekeverjük.
17.
A végén még egyszer alaposan összekeverjük és egy órára a hűtőszekrénybe helyezzük el.
18. A ló fejének - elkészítése és töltelék
Az elkészült piskóta lapra ráhelyezzük a ló fejének sablonját ( fül nélkül) és kivágjuk a piskótából. Ugyan így elkészítsük a fejet a másik két piskóta lapból is.
19. Töltés
Egy cukorral meghintet gyúró lapra helyezzük el az első kivágott piskóta lapot és megkenjük az elkészített krémmel. ( kb 8 - 10 mm).
21.
Harmadik lapot is elhelyezzük. A levágott piskótalap széleiből készítjük el a lovacska pofáját, nyak izmokat, orrlyukakat, és a szemeit.
22.
Az egész lovacska fejet megkenjük egy réteg töltelékkel. Néhol több tölteléket használunk ahol ki kel hozni a lovacska pofájának a kontúrjait. Majd a fejecskét egy pár percre a hűtőszekrénybe helyezzük el.
23. A legelő- elkészítése és töltelék
Egy tálcára helyezzük el a piskóta lapot és egy réteg tölteléket vigyünk fel rá.
24.
A töltelékre egy másik piskóta lapot helyezzünk el.
25.
Mindkét piskóta lapot minden oldalról megkenjük a maradék töltelékkel. A hűtőszekrénybe helyezzük.
26. A ló fejének - bevonása
cukrászati bevonóanyag, fehér 1000 gramm • kukoricakeményítő
A cukrászati bevonóanyagot egy gyúrólapon amelyet kukorica keményítővel szórtunk meg, kinyújtjuk.Kb cca 50 x 50 cm nyújtjuk ki. A vastagsága legyen kb 4 mm. Amennyiben a cukrászati bevonóanyag nagyon keménynek bizonyul, tegyük be 20 másodperce a mikrohullámú sütőbe, puha lesz és így könnyű lesz vele dolgozni. A gyúrólapot amin a ló feje van jól megtisztítjuk a krémtől. Nagyon fontos hogy jól tisztítsuk meg a lapot minél közelebb a ló vonalihoz.A kinyújtott bevonóanyagot rá helyezzük a ló fejére.
27.
Óvatosan az újaink segítségével a lovacska fejét bevonjuk a bevonóanyaggal. Kiformáljuk az izmokat, orrlyukakat és a szemeit. A fölösleges bevonóanyagot egy kés segítségével levágjuk.A hűtőszekrénybe rakjuk.
28. A lovacska fülei
A piskótalap maradékból kivágunk két darab háromszöget a fülecskéknek. Bevonjuk őket a bevonóanyag levágott részeivel. Egy ecset és víz segítségével a bevonóanyag széleit összeragasztjuk. A fül alsó részebe két hurkapálcikát szúrunk be ( 7 cm). A hurkapálcika fele ki lóg. A fülecskét óvatosan behajtjuk és fül formát készítünk belőle. A hurkapálcikára szúrva egy szűk pohárba helyezzük a füllel lefelé. Így a fülecske megtartja a formáját és hűtőszekrénybe rakjuk.
29. Legelő- bevonás
cukrászati bevonóanyag, fehér 200 gramm • ételfesték, zöld
A cukrászati bevonóanyagot + a maradék anyagot amivel a fejecskét vontuk be zöldre festjük és márvány effektust készítünk. Élelmiszer fólián kinyújtjuk és bevonjuk vele a töltött piskóta lapokat. Elsimítjuk.
30.
A lovacska sablonba egy lyukat vágunk ki és a zöld legelős piskóta lapban - a sablon szerint, egy darabot kivágunk belőle, ide fogjuk ragasztani a fejecskét.
31.
A ló fejecskéje alá vékony műanyag deszkákat tolunk.
32.
A deszkák segítségével óvatosan át visszük a lovacska fejét és rá helyezzük az alsó piskótára - a legelőre. A lovacska széleit óvatosan egy ecsettel és vízzel hozzáragasztjuk a legelőhöz. Óvatosan kel dolgoznunk, hogy a a zöld bevonóanyaggal ne fessük be a fehér fejet.
33. Díszítés
cukrászati bevonóanyag, fekete 150 gramm
A fekete cukrászati bevonóanyagot kinyújtjuk. Kidolgozzuk belőle a lovacska sörényét és csíkokból elkészítjük a kantárt. U betű segítségével kivágjuk a patkókat. Hűtőbe helyezzük.
34.
A fekete bevonóanyagból elkészítjük a nagy szemeket. Fehér bevonóanyagból a szemben levő szikrát készítjük el. A szemeket rá helyezzük a lovacska fejére.
35.
Az ecset és víz segítségével felragasztjuk a lovacska sörényét és a kantárt. Felhelyezzük a fülecskéket.
36.
37.
A végére a fehér cukrászati bevonóanyagból betűket vágunk ki és az ecset és víz segítségével a legelőhöz ragasztjuk. A legelő szélére felragasztjuk a patkókat is.
38.
Jó étvágyat!