Mákos csík
Kedvelt házi finomság, amely ízletes mákkal varázsol el.
recept,recept fotó,darás liszt,tyúk tojás,őrölt mák,Édes ételek
Édes ételek
kategóriak
Édes ételek ›
Hozzávalók
Hozzávalók
darás liszt | 500 | gramm | |
finomliszt | 0 | ||
porcukor | - | ||
só | ¼ | teáskanál | |
só | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 80 | gramm | |
víz | - | ||
őrölt mák | - |
Recept
1.
darás liszt 500 gramm • tyúk tojás 1 darab • só ¼ teáskanál
Lisztből, langyos vízből, tojásból és sóból tésztát készítünk. A tészta eleinte lágyabb lesz, de hagyjuk 15 percig pihenni, és kicsit szilárdabb állagúvá válik. Ezért ne adjunk hozzá több lisztet.
3.
A tészta felét a liszttel meghintett gyúrólapon vékonyra nyújtunk. A nyújtáskor a tésztát forgatjuk, és mindig szórunk alá egy kis lisztet. A tésztával könnyű dolgozni, egyidőben szilárd és rugalmas.
4.
finomliszt • víz • só
A széleit levágjuk, a tésztát vastagabb lapokra vágjuk. A tetejét meghintjük liszttel és állni hagyjuk, amíg egy nagyobb lábasban fel nem forr a víz, amelybe egy teáskanál sót teszünk 4 liter vízbe.
5.
Az egyes liszttel meghintett tésztacsíkokat egymásra helyezzük és vastagabb csíkokra vágjuk.
6.
A felvágott csíkokat a gyúrólapon szétszedjük, könnyű őket elválasztani.
7.
Ezt követően megfőzzük őket forró vízben, kb 7 percig kell főzni.
8.
A megfőtt csíkokat kiszedjük és meleg vízzel átöblítjük. Hagyjuk lecsepegni, majd egy tálkába helyezzük.
9.
vaj 80 gramm
A tálkában leöntjük olvasztott vajjal. A lezárt tálkát párnák közé helyezzük, hogy ne hűljön ki, és közben elkészítjük a másik adag tésztát. Az első adagból készült tésztát összekeverjük a második adaggal. A megadott hozzávalókból kb. egy 1 kg mákos csíkot kapunk.
10.
A darált mákot összekeverjük cukorral és az elkészült tésztával. Mivel a mákból "sosem elég", így ne sajnáljuk alaposan megszórni :)
Jó étvágyat!