Mákos-diós mézeskalács
recept,recept fotó,fahéj, őrölt,őrölt mák,dió,méz ,Kalácsok,Karácsony,Szezonális receptek
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
dió | 125 | gramm | |
fahéj cukor | - | ||
fahéj, őrölt | ½ | teáskanál | |
finomliszt | 200 | gramm | |
méz | 150 | gramm | |
porcukor | 50 | gramm | |
tojásfehérje | 1 | darab | |
tojássárgája | 1 | darab | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 120 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 100 | milliliter | |
őrölt mák | 125 | gramm |
Recept
1.
finomliszt 200 gramm • porcukor 50 gramm • vaj 120 gramm • tojássárgája 1 darab • fahéj, őrölt ½ teáskanál
Egy tálba lisztet, cukrot puha vajat, tojássárgáját és fahéjat szórunk.
2.
Tésztát dolgozunk ki és 30 percig hűvös helyen pihentetjük.
3.
őrölt mák 125 gramm • zsírszegény tej 1,5% 100 milliliter
Tejet forralunk, és beleszórjuk a mákot, megkeverjük.
6.
A tésztát kivesszük a hűtőből. A tészta 3/4-ét (20x30cm) sütőlapra egyenletesen a szélekig szétkenjük. A széleit elegyengetjük.
7.
A tészta felmaradt negyedéből liszttel meghintett lapon apró formákat vágunk ki.
8.
tyúk tojás 2 darab • tojásfehérje 1 darab
A kihűlt diós-mákos töltelékbe felvert tojást keverünk. Egy kis tojást hagyunk a kivágott formák megkenésére is.
9.
A tölteléket ráöntjük a tésztára. Ráhelyezzük a kivágott formákat és óvatosan tojással megkenjük.
10.
Előmelegített sütőben 180°C-on 10 percig sütjük. Majd a kalácsot alufóliával letakarjuk, és további 25 percig sütjük. Az utolsó 5 percre újra kitakarjuk.
Jó étvágyat!