Mákos ördögszem
Ropogós mákos kalácsok finom meggyes-rumos dzsemmel.
recept,recept fotó,őrölt mák,meggy dzsem,Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 200 | gramm | |
meggy dzsem | 150 | gramm | |
porcukor | 75 | gramm | |
rum | 2 | evőkanál | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 150 | gramm | |
őrölt mák | 100 | gramm |
Recept
1.
vaj 150 gramm • porcukor 75 gramm • finomliszt 200 gramm • őrölt mák 100 gramm • tyúk tojás 1 darab
Egy tálba felvágjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, lisztet, mákot és a tojást.
2.
Kemény tésztát dolgozunk ki, majd 12 órára hűvös helyen pihentetjük.
3.
A tésztát átgyúrjuk, kb 3 cm vastag hengert formálunk belőle és 1 cm széles darabokat vágunk.
4.
Ezekből golyókat formálunk és a mutató ujjunk segítségével egy mélyedést csinálunk.
5.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a kalácsokat. Előmelegített sütőben 18 percig 180°C-on sütjük, majd hűlni hagyjuk.
7.
... majd ezzel a masszával megtöltjük a kalácsokat. Hűvös helyen állni hagyjuk - a dzsem beivódik a kalácsban és teteje megkeményedik.
Jó étvágyat!