Mézeskalács fehér mázban
Kedvelt Karácsonyi sütemény, amely kis hógolyókra emlékeztet :)
recept,recept fotó,vaj,mézeskalács fűszerkeverék,fahéj, őrölt,darált mandula,habtejszín (30-33%),Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
darált mandula | 50 | gramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
finomliszt | 250 | gramm | |
habtejszín (30-33%) | 100 | milliliter | |
méz | 1 | evőkanál | |
mézeskalács fűszerkeverék | ½ | teáskanál | |
porcukor | 320 | gramm | |
sütőpor | 1 | teáskanál | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 3 | evőkanál | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 60 | gramm |
Recept
1. Tészta
vaj 60 gramm • porcukor 120 gramm • finomliszt 250 gramm • sütőpor 1 teáskanál • mézeskalács fűszerkeverék ½ teáskanál • fahéj, őrölt 1 teáskanál • darált mandula 50 gramm • méz 1 evőkanál • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 3 evőkanál • tyúk tojás 1 darab
Vajból, cukorból, lisztből, sütőporból, mézeskalács fűszerből, fahéjból, mandulából, mézből és tojásból tésztát készítünk. A jól kidolgozott tésztát két felé osztjuk, és 3cm átmérőjű hengerformákat alakítunk, amelyeket alufóliába csomagolva egy órát a hűtőben pihentetünk.
2.
A tésztát kivesszük a hűtőből és 2 cm vastag karikákra vágjuk.
3.
A karikákból golyókat formálunk, majd sütőpapírral kirakott sütőlapra rakjuk, de előtte kicsit az egyik oldalát laposítjuk. Előmelegített sütőben 200°C-on kb 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
4. Tejszínes-cukros máz
habtejszín (30-33%) 100 milliliter • porcukor 200 gramm
A tejszínt cukorral felverjük...
5.
... majd a mézeskalácsokat egy konyhai csipesz segítségével a mázba mártogatjuk.
6.
Porcelán tányérra rakjuk őket, és megvárjuk, amíg a máz megszilárdul.
Jó étvágyat!