Mézeskalácsok
Hagyományos recept, egy finom karácsonyi mézeskalács elkészítéséhez. Az adott mennyiségből kb 1,5 kg mézeskalács készíthető el.
recept,recept fotó,finomliszt,méz ,fahéj, őrölt,szegfűszeg- őrölt,Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
fahéj, őrölt | 2 | teáskanál | |
finomliszt | 800 | gramm | |
méz | 4 | evőkanál | |
porcukor | 320 | gramm | |
szegfűszeg- őrölt | 1 | teáskanál | |
szódabikarbóna | 1 | teáskanál | |
tyúk tojás | 4 | darab | |
vaj | 250 | gramm |
Recept
1. A tészta elkészítése
finomliszt 800 gramm • vaj 250 gramm • porcukor 320 gramm • méz 4 evőkanál • tyúk tojás 4 darab • fahéj, őrölt 2 teáskanál • szegfűszeg- őrölt 1 teáskanál • szódabikarbóna 1 teáskanál
Egy nagyobb tálba lisztet, felvágott vajat, porcukrot, mézet és tojást helyezünk. A tésztához fahéjat, szegfűszeget és szódabikarbónát adunk . Az egészet jól összekeverjük. Jól kidolgozzuk a tésztát.. A kész tésztát 24 órára a hűvös helre helyezzük.
2. A tészta kinyújtása
A tésztát kisebb adagokban kinyújtjuk egy lisztel meghintet munka lapon. Különböző karácsonyi motívumokat vágunk ki belőle.
3. A mézeskalácsok sütése
A kivágott mézeskalácsokat egy zsiradékkal kikent sütőlapra helyezzük (esetleg a sütőpapírral bélelt). A mézeskalácsokat felvert tojással megkenjük.
4. Díszítés
Díszítjük mákkal, napraforgó maggal, mazsolával, szezámmaggal, vagy dióval (mandula, mogyoró).
5.
10 percig 170°C fokon sütjük.
6. Tárolás
A mézeskalácsot a sütést követően egy előre elkészített dobozba helyezzük. Miután kihűltek hozzáteszünk 1/4 felvágott alma részét. Az almát szükség szerint cseréljük, figyelünk arra, hogy ne penészedjen meg. Az alma segít puhán tartani a mézeskalácsokat. A mézeskalácsot tárolhatjuk alma nélkül is hűvös helyen, viszont a fogyasztás előtt helyezzük őket el egy kisebb dobozba és tegyünk mellé egy almát és ez által a mézeskalács puha lesz.
Jó étvágyat!