Nagymama málnás fánkja
Finom farsangi fánkok teli málnás lekvárral.
recept,recept fotó,finomliszt,finomliszt,finomliszt,rum,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | ½ | teáskanál | |
finomliszt | 750 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
málna dzsem | - | ||
porcukor | 50 | gramm | |
porcukor | - | ||
repceolaj | - | ||
rum | 5 | evőkanál | |
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 450 | milliliter | |
tojássárgája | 4 | darab | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 1 | teáskanál |
Recept
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 200 milliliter • finomliszt ½ teáskanál • kristálycukor ½ teáskanál • friss élesztő 42 gramm
Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.
2.
finomliszt 750 gramm • porcukor 50 gramm • tyúk tojás 1 darab • tojássárgája 4 darab • só 1 csipet • rum 5 evőkanál • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 250 milliliter
A tálba beleszórjuk a lisztet, cukrot, tojást, tojássárgákat, sót, rumot és az elkészített kovászt. Tejet öntünk hozzá és kidolgozzuk a tésztát.
3.
Meleg helyen letakarva hagyjuk kelni a tésztát.
4.
A tésztát negyedekre osztjuk . Lisztel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk az összes tésztát kb 0.8 mm vastagra. Forma segítségével karikákat szaggatunk ki belőle. A karikák felére rá rakunk egy kanál lekvárt.
5.
A másik karikával letakarjuk és a széleit megnyomkodjuk.
6.
Majd újra kiszaggatjuk a formával.
7.
Serpenyőben olajat egy kevés vajjal jól felmelegítünk. A fánkokat a forró olajba helyezzük...
8.
...és mindkét oldalukról kisütjük.
9.
A forró fánkokat egy papírtörlőre rakjuk hogy felszívódjon a fölösleges olaj.
Jó étvágyat!