Párolt rizs

Az ember azt hinné, rizst főzni gyerekjáték. De ahhoz, hogy az a párolt rizs olyan legyen, amilyennek lennie kell, nem tapadós és nem száraz, hanem puha, mégis pergős szemű, nem ár ha kiválasztjuk a legmegfelelőbb rizs fajtát.
recept,recept fotó,kerek szemű rizs,Rizs,Gluténmentes ,Laktózmentes
Rizs
Főzőcske
Adag
4
Adag tömege
267 g
Adag energiatartalma
480 kcal
Az elkészítés ideje
25 min.
Nehézség
alacsony
Hozzávalók
Hozzávalók
kerek szemű rizs | 400 1380 | gramm kcal | |
napraforgó olaj | 4 540 | evőkanál kcal | |
só | 1 0 | teáskanál kcal | |
víz | 600 0 | milliliter kcal |
Recept
1.
kerek szemű rizs 400 gramm • napraforgó olaj 4 evőkanál • só 1 teáskanál
A rizst átválogatjuk, a sérült, hibás rizsszemeket, az esetlegesen előforduló más magvakat, egyéb szennyeződéseket eltávolítjuk. Ezután többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. Egy edényben- legjobb ha dupla edényű - olajat hevítünk, hozzáadjuk az előkészített rizst és alacsony hőfokon, lassan, állandó keverés mellett üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sót...

2.
víz 600 milliliter
... felöntjük forró vízzel, kb 1,5 cm a rizs felett, egy fedővel lefedjük, és az 8 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt, megkeverjük, és újra lefedjük, várunk egy percet és kikapcsoljuk a tűzhelyet.

3.
A párában ami képződött a a rizs megpuhul. Ha jól dolgoztunk, akkor a rizsszemek különállóak, nem tapadnak össze, a végeredmény egy finom párolt “pergős” rizs.

4.
Tálalás előtt újra átkeverjük.

Jó étvágyat!