Pikáns gratinált tök
Lágyan pikáns, enyhén édes, ízletesen sós ízek...érdemes kipróbálni ezt az íz kombinációt, garantáltan nem fog csalódni. Melegen tálaljuk, köretként vagy akár főételként.
recept,recept fotó,sütőtök,őrölt csípős pirospaprika,Húsnélküli ételek
Húsnélküli ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 20 | gramm | |
fokhagyma | 10 | gramm | |
főzőtejszín (10-12%-os) | 200 | milliliter | |
kemény sajt | 100 | gramm | |
só | ½ | teáskanál | |
sütőtök | 600 | gramm | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 50 | gramm | |
őrölt csípős pirospaprika | ½ | teáskanál |
Recept
1.
sütőtök 600 gramm
A tököt meghámozzuk és eltávolítjuk a magházat. Darabokra szeleteljük ( a receptben megadott súly, már a tisztán felszeletelt tökre vonatkozik).
2.
finomliszt 20 gramm • őrölt csípős pirospaprika ½ teáskanál
A szeleteket egy tálba helyezzük el, megszórjuk lisztel és pirospaprikával. Összekeverjük.
3.
vaj 50 gramm
Az egészet egy sütő tálba rakjuk és meglocsoljuk olvasztott vajjal. Előmelegített sütőbe helyezzük és 220°C 10 percig sütjük. A sütőt lekapcsoljuk és a tököt kivesszük.
4.
kemény sajt 100 gramm • főzőtejszín (10-12%-os) 200 milliliter • tyúk tojás 2 darab • só ½ teáskanál • fokhagyma 10 gramm
A sajtot vastagan lereszeljük és megszórjuk a sült tököt. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, tojást, sót és a préselt fokhagymát és rá borítjuk az egészet a sütőtálban levő tökre.
5.
180 °C sütjük 30 percig, alufóliával letakarjuk és további 10-15 percig még sütjük.
Jó étvágyat!