Részeges mákos kocka
"Jó"... hami,hami..."fincsi"...hami..."hát igen finom"...(egy torkos jegyzetéből)
recept,recept fotó,őrölt mák,rum,rum,Sütemények,
Sütemények
kategóriak
Sütemények ›
Hozzávalók
Hozzávalók
csokoládé 85% | - | ||
darás liszt | 125 | gramm | |
kakaó | 1 | teáskanál | |
karamell puding- por | 30 | gramm | |
kristálycukor | 80 | gramm | |
porcukor | 200 | gramm | |
rum | 110 | milliliter | |
rétesliszt | - | ||
szódabikarbóna | 1 | teáskanál | |
tojásfehérje | 2 | darab | |
tojássárgája | 2 | darab | |
vaj | 250 | gramm | |
vaj | - | ||
víz | 160 | milliliter | |
zsírszegény tej 1,5% | 400 | milliliter | |
őrölt mák | 125 | gramm |
Recept
1. Piskóta
vaj 125 gramm • tojássárgája 2 darab • porcukor 100 gramm • őrölt mák 125 gramm • kakaó 1 teáskanál • darás liszt 125 gramm • szódabikarbóna 1 teáskanál • zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter
A vajat, tojássárgáját, és a cukrot jól kikeverjük. Mákot, kakaót és szódabikarbónás lisztet adunk hozzá. Tejet öntünk hozzá, és jól megkeverjük.
2.
tojásfehérje 2 darab
A tojás fehérjéből kemény habot verünk fel, és könnyedén a tésztához keverjük.
3.
Egy kisebb tepsit (30x40cm) kivajazunk, és meghintjük liszttel. Az elkészített tészta masszát egyenletesen beleöntjük. Előmelegített sütőben 180-190°C-on 20 percig sütjük.
6.
zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • karamell puding- por 30 gramm
Tejben pudingport keverünk szét, hozzáöntjük a karamellás vízhez, és sűrű pudingot főzünk belőle, majd hűlni hagyjuk.
8.
rum 50 milliliter
A vajhoz hozzáadjuk a pudingot és a rumot, majd egy keverővel sima krémet készítünk.
9. Szirup
kristálycukor 30 gramm • víz 60 milliliter • rum 60 milliliter
Cukorból és vízből szirupot főzünk. Levesszük a tűzről és rumot öntünk hozzá.
10.
A sziruppal alaposan átitatjuk a piskótalapot. Rá is önthetjük egyenletesen, de ajánlatos konyhai ecsetelőt használni.
11. A piskótára rákenjük a krémet
12. Díszítés
Felolvasztjuk a csokoládét és a krémre csepegtetjük. Néhány óráig hűlni hagyjuk.
Jó étvágyat!