Sajtos-sós fonott kalács
Kiváló, gyorsan elkészíthető sós kalács, amely nem csak a Húsvéti ünnepeken örvendezteti meg a vendégeket.
recept,recept fotó,Gouda sajt,balkányi típusú sajt,leveles tészta,Falatkák,Húsvéti receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
Gouda sajt | 60 | gramm | |
balkányi típusú sajt | 150 | gramm | |
finomliszt | 0 | ||
köménymag, őrölt | - | ||
leveles tészta | 275 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 20 | gramm | |
vaj | - |
Recept
5.
A bálkansajthoz hozzáadjuk a gouda sajtot, hozzáöntjük a vajas tojás 3/4-ét. Jól összekeverjük.
6.
leveles tészta 275 gramm • finomliszt
A papírba feltekert leveles tésztát kitekerjük, áthelyezzük liszttel meghintett gyúrólapra, majd hosszában három egyforma csíkra vágjuk. A csíkok közepébe egyenletesen elosztjuk a sajtos tölteléket. A tészta széleit a tojásos vaj 1/3-ával megkenjük. A széleket hosszában behajtjuk, mint ha roládot szeretnénk készíteni.
7.
Majd befonjuk.
8.
vaj • finomliszt • köménymag, őrölt
A befont kalácsot áthelyezzük kivajazott és liszttel meghintett kerek sütőformába (24 cm átmérő), majd karikát alakítunk ki. Megkenjük a tojás maradékával és megszórjuk ízlés szerint köménnyel.
9.
20 percig 180°C fokon sütjük.
10.
A sós sajtot hagyjuk lehűlni, majd áthelyezzük egy tányérra.
11.
Felszeleteljük és tálaljuk. A kalács frissen a legjobb, de másnap is fogyasztható, csak a töltelék keményedik kicsit meg.
Jó étvágyat!