Somlói galuska

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és „Magyarország kedvenc süteménye”. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel.
recept,recept fotó,mazsola,szamócás jam,dió,csokoládé,Sütemények,A magyar konyha receptjei
Sütemények
A magyar konyha receptjei
Hozzávalók
Hozzávalók
csokoládé | 100 513 | gramm kcal | |
dió | 100 674 | gramm kcal | |
dió, darált | 40 270 | gramm kcal | |
finomliszt | 240 833 | gramm kcal | |
kakaó | 0 ?? | kcal | |
kakaó | 70 215 | gramm kcal | |
kristálycukor | 140 563 | gramm kcal | |
mazsola | 100 284 | gramm kcal | |
porcukor | 80 311 | gramm kcal | |
rum | 135 323 | milliliter kcal | |
szamócás jam | 150 368 | gramm kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
sütőpor | 1 4 | teáskanál kcal | |
tojásfehérje | 6 101 | darab kcal | |
tojássárgája | 4 228 | darab kcal | |
tyúk tojás | 6 528 | darab kcal | |
vaj | 50 367 | gramm kcal | |
vaníliacukor | 20 73 | gramm kcal | |
víz | 375 0 | milliliter kcal | |
víz | 1 0 | evőkanál kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 1000 480 | milliliter kcal |
Recept
1.
kristálycukor 40 gramm • víz 300 milliliter • mazsola 100 gramm • rum 60 milliliter
A cukorból karamellt készítünk , majd leöntjük vízzel és főzzük. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Mazsolát és rumot adunk hozzá.


3.
tojásfehérje 6 darab • só • finomliszt 140 gramm • sütőpor 1 teáskanál
A tojásfehérjébe egy csipetnyi sót adunk és kemény habot készítünk belőle. A lisztet és a sütő port összekeverjük majd a tojásfehérje habbal hozzáadjuk a tojássárgájához.

4.
dió, darált 40 gramm • kakaó 20 gramm • víz 1 evőkanál
Az így elkészített tésztát három tálba osztjuk szét. Az egyikbe diót a másikba kakaóport és egy kevés vizet rakunk.

5.
A tésztákat egymás után megsütjük egy sütőpapírral bélelt sütő lapon (cca 20x16 cm). 10-12 percig sütjük 180°C (Tipp:Ha nagyobb sütő lapon sütjük a tésztát, akkor egyszerre akár két tésztát is süthetünk ha a sütőpapírral elválasztjuk őket).

6.
A piskótáról le vesszük a sütő papírt. Az első világos piskótát elhelyezzük egy mélyebb szögletes formájú tálkába. A másik két piskótát egy lapra helyezzük el. Majd a piskótákat leöntjük a karamelles rumos öntettel.

7.
zsírszegény tej 1,5% 800 milliliter • kristálycukor 100 gramm • vaníliacukor 20 gramm
A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a vanília cukrot és felforraljuk

8.
zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • tojássárgája 4 darab • finomliszt 100 gramm
Tejben tojássárgáját és lisztet keverünk szét.

9.
Hozzáöntjük a tejhez és sűrűre főzzük.


11.
dió 100 gramm
A diót apróra szeleteljük. A tálában levő piskótát megszórjuk a dió és a mazsola egy harmadával.

12.
Majd rá öntjük a massza egy harmadát.

13.
Rá tesszük a sötét piskótát, és ugyanúgy a dió, mazsola és a massza másik harmadát. Majd a harmadik diós piskótát rá helyezzük és mindent meg ismétlünk.


15.
csokoládé 100 gramm • kakaó 50 gramm • víz 75 milliliter • rum 75 milliliter
Csokoládét, vizet és kakaóport olvasztunk fel. Ha kihűlt rumot öntünk hozzá.

16. Tálalás
Egy kanál segítségével galuskákat vágunk ki a piskótából.

17.
A galuskákat kis tányérra vagy pohárba ...

18.
rakjuk. Leöntjük a csokoládés - rumos öntettel és tejszínhabbal díszítjük. Egy adagra kb 3-4 galuskát adunk.

Jó étvágyat!