RECEPTEK

Somlói galuska

Somlói galuska

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és „Magyarország kedvenc süteménye”. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel.

recept,recept fotó,mazsola,szamócás jam,dió,csokoládé,Sütemények,A magyar konyha receptjei

Sütemények

A magyar konyha receptjei

Főzőcske

Adag

16

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

nagy

Hozzávalók

Hozzávalók

csokoládé

100

513

gramm

kcal

dió

100

674

gramm

kcal

dió, darált

40

270

gramm

kcal

finomliszt

240

833

gramm

kcal

kakaó

0

??

kcal

kakaó

70

215

gramm

kcal

kristálycukor

140

563

gramm

kcal

mazsola

100

284

gramm

kcal

porcukor

80

311

gramm

kcal

rum

135

323

milliliter

kcal

szamócás jam

150

368

gramm

kcal

0

??

kcal

sütőpor

1

4

teáskanál

kcal

tojásfehérje

6

101

darab

kcal

tojássárgája

4

228

darab

kcal

tyúk tojás

6

528

darab

kcal

vaj

50

367

gramm

kcal

vaníliacukor

20

73

gramm

kcal

víz

375

0

milliliter

kcal

víz

1

0

evőkanál

kcal

zsírszegény tej 1,5%

1000

480

milliliter

kcal

 

Recept

1. 

kristálycukor 40 gramm  víz 300 milliliter  mazsola 100 gramm  rum 60 milliliter

A cukorból karamellt készítünk , majd leöntjük vízzel és főzzük. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Mazsolát és rumot adunk hozzá.

A cukorból karamellt készítünk , majd...

2. 

tyúk tojás 6 darab  porcukor 80 gramm

A tojássárgáját és a cukrot habosra verjük.

A tojássárgáját és a cukrot habosra verjük....

3. 

tojásfehérje 6 darab    finomliszt 140 gramm  sütőpor 1 teáskanál

A tojásfehérjébe egy csipetnyi sót adunk és kemény habot készítünk belőle. A lisztet és a sütő port összekeverjük majd a tojásfehérje habbal hozzáadjuk a tojássárgájához.

A tojásfehérjébe egy csipetnyi sót adunk és...

4. 

dió, darált 40 gramm  kakaó 20 gramm  víz 1 evőkanál

Az így elkészített tésztát három tálba osztjuk szét. Az egyikbe diót a másikba kakaóport és egy kevés vizet rakunk.

Az így elkészített tésztát három tálba...

5. 

A tésztákat egymás után megsütjük egy sütőpapírral bélelt sütő lapon (cca 20x16 cm). 10-12 percig sütjük 180°C (Tipp:Ha nagyobb sütő lapon sütjük a tésztát, akkor egyszerre akár két tésztát is süthetünk ha a sütőpapírral elválasztjuk őket).

A tésztákat egymás után megsütjük egy...

6. 

A piskótáról le vesszük a sütő papírt. Az első világos piskótát elhelyezzük egy mélyebb szögletes formájú tálkába. A másik két piskótát egy lapra helyezzük el. Majd a piskótákat leöntjük a karamelles rumos öntettel.

A piskótáról le vesszük a sütő papírt. Az...

7. 

zsírszegény tej 1,5% 800 milliliter  kristálycukor 100 gramm  vaníliacukor 20 gramm

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a vanília cukrot és felforraljuk

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a vanília...

8. 

zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter  tojássárgája 4 darab  finomliszt 100 gramm

Tejben tojássárgáját és lisztet keverünk szét.

Tejben tojássárgáját és lisztet keverünk...

9. 

Hozzáöntjük a tejhez és sűrűre főzzük.

Hozzáöntjük a tejhez és sűrűre főzzük....

10. 

vaj 50 gramm  szamócás jam 150 gramm

Vajat adunk hozzá. A piskótákat megkenjük lekvárral.

Vajat adunk hozzá. A piskótákat megkenjük...

11. 

dió 100 gramm

A diót apróra szeleteljük. A tálában levő piskótát megszórjuk a dió és a mazsola egy harmadával.

A diót apróra szeleteljük. A tálában levő...

12. 

Majd rá öntjük a massza egy harmadát.

Majd rá öntjük a massza egy harmadát....

13. 

Rá tesszük a sötét piskótát, és ugyanúgy a dió, mazsola és a massza másik harmadát. Majd a harmadik diós piskótát rá helyezzük és mindent meg ismétlünk.

Rá tesszük a sötét piskótát, és ugyanúgy a...

14. 

kakaó

A tetejére kakaóport szórunk, le fedjük és 12 órára a hűtőbe helyezzük.

A tetejére kakaóport szórunk, le fedjük és 12...

15. 

csokoládé 100 gramm  kakaó 50 gramm  víz 75 milliliter  rum 75 milliliter

Csokoládét, vizet és kakaóport olvasztunk fel. Ha kihűlt rumot öntünk hozzá.

Csokoládét, vizet és kakaóport olvasztunk fel....

16. Tálalás

Egy kanál segítségével galuskákat vágunk ki a piskótából.

Egy kanál segítségével galuskákat vágunk ki...

17. 

A galuskákat kis tányérra vagy pohárba ...

A galuskákat kis tányérra vagy pohárba ......

18. 

rakjuk. Leöntjük a csokoládés - rumos öntettel és tejszínhabbal díszítjük. Egy adagra kb 3-4 galuskát adunk.

rakjuk. Leöntjük a csokoládés - rumos...

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés