Somlói galuska
A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és „Magyarország kedvenc süteménye”. Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel.
recept,recept fotó,mazsola,szamócás jam,dió,csokoládé,Sütemények,A magyar konyha receptjei
Sütemények
A magyar konyha receptjei
Hozzávalók
Hozzávalók
csokoládé | 100 | gramm | |
dió | 100 | gramm | |
dió, darált | 40 | gramm | |
finomliszt | 240 | gramm | |
kakaó | - | ||
kakaó | 70 | gramm | |
kristálycukor | 140 | gramm | |
mazsola | 100 | gramm | |
porcukor | 80 | gramm | |
rum | 135 | milliliter | |
szamócás jam | 150 | gramm | |
só | - | ||
sütőpor | 1 | teáskanál | |
tojásfehérje | 6 | darab | |
tojássárgája | 4 | darab | |
tyúk tojás | 6 | darab | |
vaj | 50 | gramm | |
vaníliacukor | 20 | gramm | |
víz | 375 | milliliter | |
víz | 1 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 1000 | milliliter |
Recept
1.
kristálycukor 40 gramm • víz 300 milliliter • mazsola 100 gramm • rum 60 milliliter
A cukorból karamellt készítünk , majd leöntjük vízzel és főzzük. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Mazsolát és rumot adunk hozzá.
3.
tojásfehérje 6 darab • só • finomliszt 140 gramm • sütőpor 1 teáskanál
A tojásfehérjébe egy csipetnyi sót adunk és kemény habot készítünk belőle. A lisztet és a sütő port összekeverjük majd a tojásfehérje habbal hozzáadjuk a tojássárgájához.
4.
dió, darált 40 gramm • kakaó 20 gramm • víz 1 evőkanál
Az így elkészített tésztát három tálba osztjuk szét. Az egyikbe diót a másikba kakaóport és egy kevés vizet rakunk.
5.
A tésztákat egymás után megsütjük egy sütőpapírral bélelt sütő lapon (cca 20x16 cm). 10-12 percig sütjük 180°C (Tipp:Ha nagyobb sütő lapon sütjük a tésztát, akkor egyszerre akár két tésztát is süthetünk ha a sütőpapírral elválasztjuk őket).
6.
A piskótáról le vesszük a sütő papírt. Az első világos piskótát elhelyezzük egy mélyebb szögletes formájú tálkába. A másik két piskótát egy lapra helyezzük el. Majd a piskótákat leöntjük a karamelles rumos öntettel.
7.
zsírszegény tej 1,5% 800 milliliter • kristálycukor 100 gramm • vaníliacukor 20 gramm
A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a vanília cukrot és felforraljuk
8.
zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • tojássárgája 4 darab • finomliszt 100 gramm
Tejben tojássárgáját és lisztet keverünk szét.
9.
Hozzáöntjük a tejhez és sűrűre főzzük.
11.
dió 100 gramm
A diót apróra szeleteljük. A tálában levő piskótát megszórjuk a dió és a mazsola egy harmadával.
12.
Majd rá öntjük a massza egy harmadát.
13.
Rá tesszük a sötét piskótát, és ugyanúgy a dió, mazsola és a massza másik harmadát. Majd a harmadik diós piskótát rá helyezzük és mindent meg ismétlünk.
15.
csokoládé 100 gramm • kakaó 50 gramm • víz 75 milliliter • rum 75 milliliter
Csokoládét, vizet és kakaóport olvasztunk fel. Ha kihűlt rumot öntünk hozzá.
16. Tálalás
Egy kanál segítségével galuskákat vágunk ki a piskótából.
17.
A galuskákat kis tányérra vagy pohárba ...
18.
rakjuk. Leöntjük a csokoládés - rumos öntettel és tejszínhabbal díszítjük. Egy adagra kb 3-4 galuskát adunk.
Jó étvágyat!