Sütőben sült fánk
Ennek a fánknak nagy előnye, hogy sütőben sült, ezért minden felesleges zsiradéktól mentes. Azoknak ideális elkészíteni, akik tartózkodnak a túlzott zsírfogyasztástól.Közeleg a farsang, és a jelmezed már megvan, csak az olajszagtól rettegsz? Itt a megoldás!
recept,recept fotó,finomliszt,finomliszt,friss élesztő,rum,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 500 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
porcukor | 40 | gramm | |
rum | 50 | milliliter | |
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 250 | milliliter | |
tojássárgája | 1 | darab | |
vaj | 90 | gramm | |
áfonya lekvár | - |
Recept
2.
friss élesztő 42 gramm • vaj 60 gramm • tojássárgája 1 darab
Az élesztőt, vajat, tojássárgákat szobahőmérsékletre hagyjuk felmelegíteni.
3.
só 1 csipet • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 250 milliliter
A tésztához adjuk egy csipetnyi sóval és langyos tejjel.
4.
Megdagasztjuk, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
6.
Félbe vágjuk és átgyúrjuk.
7.
Majd 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
8.
Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk ( kb. 7 cm).Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, pár cm távolságra tesszük egymástól.
9.
Az ujjunk vagy egy fakanál végének segítségével mélyedést nyomunk a fánkokba és egy kis kanál lekvárt rakunk bele. A tetejére helyezzük a másik korongot és a széleit egy kicsit megnyomkodjuk. Ismét 15 -20 percig kelesztjük.
10.
Előmelegített légkeringetéses sütőben 170°C 12 percig sütjük , ha nem légkeringetéses sütőben sütjük akkor 180°C sütjük kb. 15 -20 percig.
11.
vaj 30 gramm • rum 50 milliliter
A vajat felolvasztjuk és rummal összekeverjük. A forró fánkokat megcsorgatjuk kissé és megszórjuk porcukorral,
Jó étvágyat!