Szedres lepény
Nagyon finom kalács vékony kelt tésztából szederrel.
recept,recept fotó,szeder,Kalácsok
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
friss élesztő | 21 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 60 | gramm | |
kristálycukor | 3 | evőkanál | |
rétesliszt | 1 | teáskanál | |
rétesliszt | 500 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
szeder | 800 | gramm | |
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 300 | milliliter | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 100 | gramm |
Recept
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter • rétesliszt 1 teáskanál • kristálycukor 1 teáskanál • friss élesztő 21 gramm
Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.
3.
rétesliszt 500 gramm • kristálycukor 60 gramm • tyúk tojás 1 darab • só 1 csipet
Egy tálba lisztet, tojást, cukrot és egy csipetnyi sót teszünk.
4.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 200 milliliter
Hozzáöntjük a vajat, langyos tejet és a kovászt. Kigyúrjuk a tésztát és egy órán keresztül pihentetjük.
6.
Két tepsit készítünk (42x32 cm) és sütőpapírral béleljük ki őket. A megkelt tésztát két felé osztjuk, mindkét tepsibe.
7.
Az egyik tésztát a papírral együtt a gyúrólapon kinyújtjuk. Lisztel meghintjük szükség szerint ( ha a sodró fánk ragad).
8.
kristálycukor 3 evőkanál • fahéj, őrölt 1 teáskanál
A tésztát a papírral együtt vissza tesszük a tepsibe, rárakjuk az elkészített szeder felét, megszórjuk cukorral és fahéjjal is. Ugyanúgy készítjük el a másik tepsiben is.
9.
30 percig 180°C fokon sütjük.
10.
Miután kihűlt szeleteljük fel.
Jó étvágyat!