Szilvás lepény
Egyszerű ropogós lepény lángos tésztából készítve.
recept,recept fotó,szilva ,fahéj, őrölt,Kalácsok
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
fahéj, őrölt | - | ||
finomliszt | 400 | gramm | |
friss élesztő | 16 | gramm | |
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
kristálycukor | 120 | gramm | |
rétesliszt | - | ||
szilva | 500 | gramm | |
só | - | ||
tejföl (14-18%) | 100 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 | milliliter |
Recept
1.
finomliszt 400 gramm • zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • friss élesztő 16 gramm • kristálycukor ½ teáskanál • tyúk tojás 1 darab • tejföl (14-18%) 100 gramm • só
A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk. Meleg tejben az élesztőt felolvasztjuk. Hozzáadunk egy kávéskanál lisztet a lemért lisztből, és egy csipetnyi sót. Amikor kész a kovász, beleöntjük az elkészített lisztbe. Hozzáadjuk a tojást, tejfölt, és egy csipetnyi sót. A tésztát fakanál segítségével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edénytől. A tésztát letakarjuk, és szobahőmérséklet mellett hagyjuk keleszteni.
2.
rétesliszt • szilva 500 gramm
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Az egyikből liszttel meghintett gyúródeszkán vékony sütőlapméretű négyzetet nyújtunk. A sütőlapot sütőpapírral béleljük, és ráhelyezzük a tésztát. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kivesszük a magot, és még kisebb darabokra szeleteljük. A szilva felét rárakjuk az elkészített tésztára.
3.
fahéj, őrölt • kristálycukor 120 gramm
A szilvákat ízlés szerint fahéjjal és a lemért cukor felével megszórjuk.
4.
Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg pirosas színűre sült. A lepényt hűlni hagyjuk, majd levesszük a sütőpapírról. Amikor teljesen kihűlt, a lepényt felszeleteljük. A tészta másik felét is ugyanilyen módon készítjük el.
Jó étvágyat!