Szilveszteri tepertős pogácsa
Recept finom ropogós pogácsára. A pogácsák nem szárazak és lágy fűszerezésüknek köszönhetően kiválóan illenek a szilveszteri pezsgőhöz.
recept,recept fotó,tepertő,Falatkák,Szilveszteri receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
fekete bors, őrölt | ½ | teáskanál | |
finomliszt | 300 | gramm | |
friss élesztő | 20 | gramm | |
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
margarin | 80 | gramm | |
só | 1.5 | teáskanál | |
tepertő | 150 | gramm | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 | milliliter |
Recept
1. Tészta
zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • friss élesztő 20 gramm • kristálycukor ½ teáskanál • finomliszt 300 gramm • tyúk tojás 1 darab • só 1.5 teáskanál • fekete bors, őrölt ½ teáskanál
Egy kevés langyon tejben élesztőt morzsolunk, hozzáadunk egy kevés cukrot és kovászt készítünk. Egy tálba lisztet, tojást, sót, borsot és a felmaradt tejet öntjük, majd hozzáadjuk a kovászt és lágy, puha tésztát készítünk, amely nem ragad. A tésztát megszórjuk liszttel, letakarjuk, majd meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.
2. Töltelék
tepertő 150 gramm • margarin 80 gramm
A ledarált tepertőt összekeverjük a puha növényi zsiradékkal.
3.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagra, megkenjük a tepertős masszával.
4.
A tésztát elkezdjük hajtogatni, boríték formára rakjuk. A felső szélét behajtjuk a tészta közepére, az alsót szintén, hogy a szélek ne érjenek össze.
5.
Ezután áthajtjuk az egyik szélét a másikra, és kb 10 percig még kelni hagyjuk, majd a tésztát újból kinyújtjuk, és a folyamatot megismételjük.
6.
A tésztát kinyújtjuk, és pogácsákat vágunk ki.
7.
tyúk tojás 1 darab
A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 15 percig kb 180°C-on sütjük.
Jó étvágyat!