Szőlő dzsem

Kiváló dzsem apró, savanykás, kék szőlőből. Az elkészítésénél tartósítószer mentes cukor és befőzési nádcukor került felhasználásra. A dzsem megfelelő sűrűségű, alkalmas palacsintára, süteményekre vagy a krémtorta piskótájára.
recept,recept fotó,piros szőlő,Befőttek,Laktózmentes ,Gluténmentes
Befőttek
Hozzávalók
Hozzávalók
kristálycukor | 2 8040 | kilogramm kcal | |
piros szőlő | 5 3500 | kilogramm kcal | |
zselésítő cukor pektínnel | 500 1930 | gramm kcal |
Recept

2.
A szőlőszemeket leszedjük.

3.
A szőlőt fokozatosan, csak rövid ideig turmixoljuk . Csak úgy, hogy ne törjük össze a szőlő magokat.

4.
Beleöntjük egy nagyobb lábasba.

5.
A szőlő mixet felforraljuk és 15-20 percig főzzük. Hideg-vizes fürdőben hagyjuk lehűlni (nem muszáj teljesen hidegre).

6.
A szőlőmasszát átszűrjük és passzírozzuk.

7.
kristálycukor 2 kilogramm
A tiszta szőlőlébe (kb 4 liter marad) beleszórjuk a cukrot, majd újra felforraljuk és időnkénti kevergetés mellett 1-1,5 órán át főzzük. A víz fokozatosan elpárolog, és a massza elkezd sűrűsödni (főzéssel kb. a harmada elpárolog). Amikor elkezd sűrűsödni a dzsem, ajánlatos gyakrabban kevergetni.


9.
A forró dzsemet kis befőttes üvegekbe (poharakba) töltjük, és lezárjuk...

10.
...majd az üvegeket fejjel lefelé állítjuk, így a dzsem elkezd dunsztolódni.

11.
A megadott mennyiségű szőlőből, kb. 3,5 kg kiváló házi dzsemet kapunk.

Jó étvágyat!