Tepertős pogácsa

Kedvelt omlós pogácsa őrölt tepertővel, amely nem csak a szilveszteri asztal kelléke.
recept,recept fotó,tepertő,Falatkák,Szilveszteri receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 250 868 | gramm kcal | |
friss élesztő | 25 26 | gramm kcal | |
kristálycukor | 3 13 | gramm kcal | |
rétesliszt | 250 890 | gramm kcal | |
só | 1 0 | evőkanál kcal | |
tejföl (14-18%) | 100 160 | milliliter kcal | |
tepertő | 250 1853 | gramm kcal | |
tyúk tojás | 2 176 | darab kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | ¼ 120 | liter kcal |
Recept
1. A tészta elkészítése
finomliszt 250 gramm • rétesliszt 250 gramm • zsírszegény tej 1,5% ¼ liter • friss élesztő 25 gramm • tyúk tojás 1 darab • tejföl (14-18%) 100 milliliter • kristálycukor 3 gramm • só 1 evőkanál
Egy kevés langyos tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. Az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki, amelyet kinyújtunk.

2. A tészta hajtogatása
tepertő 250 gramm
A kinyújtott tésztára rákenjük az őrölt tepertő 1/3-át. (A tepertőt rövid ideig melegebb helyen állni hagyjuk, hogy könnyebben kenhető legyen)

3.
A tésztát elkezdjük hajtogatni, mint egy borítékot. A felső szélét a tészta közepére hajtjuk, az alsót ugyanúgy, úgy hogy a szélei együtt ne érintkezzenek.

4.
A tésztát még egyszer áthajtjuk.

5.
Áthajtjuk az egyik szélét a másikra.

6.
Törlőkendővel letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk, hogy megkeljen a tészta.

7.
A tésztát addig nyújtjuk, amíg a tepertő nem kezd látszani a tésztában, és elkezdjük újból rárakni a tepertőt, és újra hajtogatjuk még két alkalommal.

8.
A végén a tésztát 15-20 mm-re kinyújtjuk és kis pogácsákat vágunk ki. A tetejére rácsokat vágunk.


Jó étvágyat!