Tepertős pogácsa
Kedvelt omlós pogácsa őrölt tepertővel, amely nem csak a szilveszteri asztal kelléke.
recept,recept fotó,tepertő,Falatkák,Szilveszteri receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 250 | gramm | |
friss élesztő | 25 | gramm | |
kristálycukor | 3 | gramm | |
rétesliszt | 250 | gramm | |
só | 1 | evőkanál | |
tejföl (14-18%) | 100 | milliliter | |
tepertő | 250 | gramm | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | ¼ | liter |
Recept
1. A tészta elkészítése
finomliszt 250 gramm • rétesliszt 250 gramm • zsírszegény tej 1,5% ¼ liter • friss élesztő 25 gramm • tyúk tojás 1 darab • tejföl (14-18%) 100 milliliter • kristálycukor 3 gramm • só 1 evőkanál
Egy kevés langyos tejből, élesztőből és cukorból kovászt készítünk. Az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki, amelyet kinyújtunk.
2. A tészta hajtogatása
tepertő 250 gramm
A kinyújtott tésztára rákenjük az őrölt tepertő 1/3-át. (A tepertőt rövid ideig melegebb helyen állni hagyjuk, hogy könnyebben kenhető legyen)
3.
A tésztát elkezdjük hajtogatni, mint egy borítékot. A felső szélét a tészta közepére hajtjuk, az alsót ugyanúgy, úgy hogy a szélei együtt ne érintkezzenek.
4.
A tésztát még egyszer áthajtjuk.
5.
Áthajtjuk az egyik szélét a másikra.
6.
Törlőkendővel letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk, hogy megkeljen a tészta.
7.
A tésztát addig nyújtjuk, amíg a tepertő nem kezd látszani a tésztában, és elkezdjük újból rárakni a tepertőt, és újra hajtogatjuk még két alkalommal.
8.
A végén a tésztát 15-20 mm-re kinyújtjuk és kis pogácsákat vágunk ki. A tetejére rácsokat vágunk.
Jó étvágyat!