Tökfőzelék marhahússal
Nagyon finom tökfőzelék, tejföllel és új krumplival és sült marhaszeletekkel. Ha csak négy személy részére készül akkor elég csak minden alapanyag felét használni :)
recept,recept fotó,marhahús nyak, tarja,tök,Főzelékek és mártások
Főzelékek és mártások
Hozzávalók
Hozzávalók
ecet | 2 | evőkanál | |
finomliszt | 3 | evőkanál | |
finomliszt | - | ||
kapor | - | ||
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
marhahús nyak, tarja | 1 | kilogramm | |
napraforgó olaj | 2 | evőkanál | |
repceolaj | - | ||
só | 1.5 | teáskanál | |
tejföl (14-18%) | 400 | gramm | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 400 | milliliter | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 6 | evőkanál | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
tök | 1500 | gramm | |
vaj | 50 | gramm | |
víz | 650 | milliliter | |
zsemlemorzsa | - | ||
újkrumpli | 500 | gramm |
Recept
1.
marhahús nyak, tarja 1 kilogramm
A húst megmossuk, kisebb szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és a végen megsózzuk.
2.
tyúk tojás 3 darab • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 6 evőkanál • napraforgó olaj 2 evőkanál • só ½ teáskanál • finomliszt • zsemlemorzsa
A tojásokat tejjel felverjük, adunk hozzájuk sót és olajat. Ezután panírozzuk a hússzeleteket, lisztben megforgatjuk, majd a tojásban a végen pedig zsemlemorzsában.
5.
A sütő edényt jól lefedjük, hogy a víz ne párologjon el, és 200°C a sütőben lassan puhára sütjük ( kb 1,5 óra).
6.
újkrumpli 500 gramm • víz 500 milliliter • só 1 teáskanál
Miután a hús már egy órája sül, elkezdjük készíteni a mártást. A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kis kockákra szeleteljük fel. Egy mély edénybe helyezzük, vizet öntünk hozzá, megsózzuk és 15 percig főzzük.
8.
Lereszeljük.
9.
A már majdnem megfőtt burgonyához adjuk a tököt és az apróra vágott kaprot ízlés szerint. Öt percig főzzük.
10.
tejföl (14-18%) 400 gramm • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 400 milliliter • finomliszt 3 evőkanál
Tejben lisztet és tejfölt jól összekeverünk.
11.
kristálycukor 1 teáskanál • ecet 2 evőkanál • vaj 50 gramm
A habarást hozzáöntjük a mártáshoz, felforraljuk, édesítjük és ízlés szerint még ecetet adunk hozzá. A végen vajat keverünk bele. És kész a finom tökfőzelék marhahússal.
Jó étvágyat!