Tönkölybúzakenyér
Finom házi kenyér tönkölybúzából.
recept,recept fotó,víz,víz,friss élesztő,tönkölyliszt, sima,Kenyér,Laktózmentes
Kenyér
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 21 | gramm | |
magok (len, napraforgó, szezám és hasonlók) | - | ||
méz | 1 | evőkanál | |
só | 2 | teáskanál | |
tönkölyliszt, sima | 500 | gramm | |
víz | 330 | milliliter | |
víz | - |
Recept
1. Kovász elkészítése
víz 330 milliliter • friss élesztő 21 gramm • méz 1 evőkanál
Egy tálba langyos vizet öntünk, majd belemorzsolunk egy fél kocka élesztőt. Mézet adunk hozzá, majd összekeverjük.
2. Száraz massza
só 2 teáskanál • tönkölyliszt, sima 500 gramm • magok (len, napraforgó, szezám és hasonlók)
Nagyobb tálba lisztet és egy marék ízlésünk szerinti magot szórunk. Hozzáadjuk a sót, és összekeverjük.
3. Kelesztés
A száraz masszához vizet és élesztőt adunk, kézzel vagy fakanállal tésztát dolgozunk ki. 30 percig meleg helyen kelni hagyjuk.
4. A kenyér sütése
A kelt tésztából cipót formálunk, amelyet sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
5.
Előmelegített sütőben 200°C kb 45 percig sütjük. A megsült kenyeret vízzel ecseteljük, majd hűlni hagyjuk, és tiszta törlőkendőbe csavarjuk.
Jó étvágyat!