Túrós csík
Házi túrós csík cukorral és olvasztott vajjal leöntve ... igazi klasszikus.
recept,recept fotó,darás liszt,darabos túró,Édes ételek
Édes ételek
kategóriak
Édes ételek ›
Hozzávalók
Hozzávalók
darabos túró | - | ||
darás liszt | 500 | gramm | |
finomliszt | 0 | ||
porcukor | - | ||
só | ¼ | teáskanál | |
só | - | ||
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 80 | gramm | |
vaj | - | ||
víz | 200 | milliliter | |
víz | - |
Recept
1.
darás liszt 500 gramm • víz 200 milliliter • tyúk tojás 1 darab • só ¼ teáskanál
Lisztből, langyos tejből, tojásból és sóból tésztát dagasztunk. A tészta először lágy lesz, de kb. 15 percig pihentetjük, és keményebb lesz. Ezért nem kell hozzáadni több lisztet.
3.
A tészta felét a lisztel meghintett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk. Nyújtásnál fordítgassuk a tésztát és szórjuk alá liszttel. A tésztával könnyű dolgozni, mivel kemény, azonban rugalmas.
4.
finomliszt • víz • só
A széleit levágjuk, és szélesebb csíkokra vágjuk. A tetejét lisztel megszórjuk és pihentetjük, addig ameddig egy nagyobb fazékban felforr a víz egy teáskanál sóval 4 liter vízre.
5.
A liszttel meghintett csíkokat egymásra rakjuk és késsel vastagabb metéltekre vágjuk.
6.
A felvágott metélteket a gyúrólapon szétszedjük, könnyen szét lehet választani őket.
7.
A metélteket forró vízben kb. 7 percig főzzük.
8.
Főzés után leszűrjük, és meleg vízzel átöblítjük. Hagyjuk lecsepegni, és egy tálba rakjuk.
9.
vaj 80 gramm
A tálban leöntjük olvasztott vajjal. A lezárt tálat takarók közé tesszük, hogy ki ne hűljön, és közben a tészta másik felét is kidolgozzuk. A másik adagból készült metéltet összekeverjük az elsővel. A megadott adagból körülbelül 1kg főtt metéltet készíthetünk.
10.
darabos túró • porcukor • vaj
A meleg metéltet a tányéron túróval és cukorral megszórjuk, és olvasztott vajjal csepegtetjük meg.
Jó étvágyat!