Túrós kalács szilvával
Teljes kiőrlésű lisztből készült kalács morvai módra.
recept,recept fotó,szilva ,darabos túró,Kalácsok
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
darabos túró | 600 | gramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
finomliszt | 250 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 40 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 50 | gramm | |
nádcukor | 2 | evőkanál | |
nádcukor | 80 | gramm | |
olivaolaj | 100 | milliliter | |
rétesliszt | 250 | gramm | |
szilva | 450 | gramm | |
só | - | ||
teljes kiőrlésű tönköly liszt | 200 | gramm | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 400 | milliliter |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 400 milliliter • friss élesztő 40 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 250 gramm • rétesliszt 250 gramm • teljes kiőrlésű tönköly liszt 200 gramm • kristálycukor 50 gramm • olivaolaj 100 milliliter • só • tyúk tojás 1 darab
150 ml meleg tejbe (a lemért tejből) élesztőt morzsolunk, hozzáadunk egy kis cukrot, és kovászt készítünk. Egy tálba lisztet, cukrot, tojást, olajat, egy csipetnyi sót, a tej felmaradt részét és a kovászt öntünk.
2.
Tésztát készítünk, majd letakarva kelni hagyjuk.
3.
szilva 450 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál • nádcukor 2 evőkanál
A szilvát kimagozzuk, félholdacskára vágjuk. Megszórjuk cukorral és fahéjjal.
4.
darabos túró 600 gramm • tyúk tojás 2 darab • nádcukor 80 gramm
A túrót tojással és a cukorral kikeverjük.
5.
Miután a tészta megkelt két felé választjuk. Mind a két felét henger alakúra formázzuk. A hengert 16 egyforma részre szeleteljük. Majd minden részből golyó formát alakítunk ki.
6.
Liszttel meghintett gyúrólapon a golyókból kb 12 cm átmérőjű lepényeket készítünk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
7.
A lepények tetejére rákenjük a túrós tölteléket, hogy hogy ne kerüljön a szélére. Mindegyikre kb 1,5 leveses kanálnyi töltelék jut.
8.
A túró tetejére egyenletesen szétrakjuk a szilvákat, és további 10 percig kelni hagyjuk.
9.
Előmelegített sütőben 180°C-on 20-25 percig sütjük. Ha kész van, megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat!