Uborka befőzés
Házi csemegeuborka. Az uborka már egy hónap után a befőzést követően fogyasztható. A megadott mennyiségből ( kb 10 cm uborkák ) 25 darab hétdecis pohár uborkát kapunk.
recept,recept fotó,uborka kompót,Befőttek,Gluténmentes ,Laktózmentes
Befőttek
Hozzávalók
Hozzávalók
befőzési tartósítószer keverék | 300 | gramm | |
ecet | 1.5 | liter | |
kristálycukor | 600 | gramm | |
uborka kompót | 10 | kilogramm | |
víz | 5.25 | liter |
Recept
1. Az öntet elkészítése.
víz 5.25 liter • befőzési tartósítószer keverék 300 gramm • kristálycukor 600 gramm • ecet 1.5 liter
Egy fazékban forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a tartósítószert, cukrot, ecetet és főzzük 5 percig. Az alaplevet hagyjuk teljesen kihűlni. Ha nincs megfelelő nagy fazekunk akkor a levet megfőzhetjük két szerre is.
2. Az üvegek előkészítése
Az üvegeket és a kupakokat alaposan megmossuk.
3. Az uborkák elkészítése.
uborka kompót 10 kilogramm
Az uborkánál fontos, hogy jól legyen megtisztítva, folyó víz alatt. A kimosott üvegek aljára kaprot teszünk, majd beletesszük minél szorosabban az uborkákat. A befőzéshez 5-10 cm uborkákat használunk. Nem kell felvágni őket, mehetnek egészben is, vagy ha ( hosszabbak az uborkák 10 -11cm ) akkor hosszában négybe vágjuk őket. Tehát kombinálhatjuk az egész uborkákat a felvágott uborkákkal is így jóval gazdaságosabb a befőzés, mivel több uborka fért egy üvegbe.
4. Uborka befőzése
Az uborkákat ezután felöntjük az elkészített kihűlt lével. Az üvegeket színültig töltjük a lével. Majd jól záró, az üvegre passzoló, sérülésmentes és tiszta kupakkal lezárjuk...
5.
... ezután befőzős lábosba tesszük az üvegeket, felöntjük a lábost az üvegek nyakáig vízzel, és dunsztoljuk őket 90°C a külső, lábosban lévő víz forrásától számított 5 percig. Majd óvatosan kiszedjük a poharakat és száraz dunsztba rakjuk őket. Ha a lábosra még szükségünk van, öntjük ki a forró vizet és töltjük fel hideggel. És újra egymást után dunsztoljuk ki az összes üveget. Ha kihűlt, a zárásukat ellenőrizzük, és ha rendben, mehetnek a kamrapolcra.
Jó étvágyat!