Zöldséges muszaka
A muszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. Hús helyett próbáljuk most ki sárgarépával és padlizsánnal.
recept,recept fotó,répa,patiszon,padlizsán,burgonya,paradicsomszósz,Húsnélküli ételek
Húsnélküli ételek
kategóriak
Húsnélküli ételek › Szezon - Padlizsán › Szezon - Sárgarépa › Szezon - Csillagtök › Szezon - Burgonya ›
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 400 | gramm | |
fahéj, őrölt | ½ | teáskanál | |
fehér bors, őrölt | ¼ | teáskanál | |
fekete bors, őrölt | ¼ | teáskanál | |
finomliszt | 2 | evőkanál | |
fokhagyma | 4 | gerezd | |
hagyma | 200 | gramm | |
napraforgó olaj | - | ||
napraforgó olaj | 2 | evőkanál | |
napraforgó olaj | ¼ | deciliter | |
padlizsán | 800 | gramm | |
paradicsomszósz | 250 | milliliter | |
patiszon | 400 | gramm | |
répa | 400 | gramm | |
szurokfű (oregánó) | 1 | teáskanál | |
só | ½ | teáskanál | |
vaj | 50 | gramm | |
víz | 1 | deciliter | |
zsírszegény tej 1,5% | 4 | deciliter |
Recept
1.
napraforgó olaj 2 evőkanál • hagyma 200 gramm
A hagymát apróra vágjuk és egy nagyobb edényben olajon megpirítjuk.
4.
víz 1 deciliter • fekete bors, őrölt ¼ teáskanál • fehér bors, őrölt ¼ teáskanál • só ½ teáskanál • fahéj, őrölt ½ teáskanál • szurokfű (oregánó) 1 teáskanál
Felöntjük egy kevés vízzel, fűszerezzük és lefedve 20 percig főzzük.
5.
paradicsomszósz 250 milliliter • fokhagyma 4 gerezd
Hozzáadjuk a paradicsom pürét és további 20 percig főzzük, amíg a víz elpárolog. Préselt fokhagymával ízesítjük.
6.
padlizsán 800 gramm • napraforgó olaj
A padlizsánt felszeleteljük és olajon mindkét oldaláról megsütjük.
7.
burgonya 400 gramm
A burgonyát meghámozzuk és sós vízben 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni és karikákra vágjuk.
8.
napraforgó olaj ¼ deciliter
Kivajazott sütőedénybe vagy tepsibe rakjuk a rétegeket. Először kezdjük a burgonyával.
9.
Ezután jöhet a padlizsán.
10.
A zöldség réteget elegyenlítjük.
11.
vaj 50 gramm • finomliszt 2 evőkanál
Egy kisebb bögrében vajat olvasztunk fel és belekeverjük a lisztet.
12.
zsírszegény tej 1,5% 4 deciliter
Fokozatosan kis adagokban hozzáadjuk a tejet és addig kevergetjük amíg be nem sűrűsödik, besamel mártást kapunk.
13.
A besamel mártást a muszaka tetejére egyenletesen ráöntjük.
14.
Előmelegített sütőben sütjük 220 °C kb 40 percig.
Jó étvágyat!